Átverhető a nyugdíjas? Hiába a trükköztünk, nem dőlt be a néni

FMH - A trükkös tolvajok, házalók, különböző szolgáltatók mögé bújó, rájuk hivatkozó ügyeskedők a legtöbbször sikerrel járnak. Hozzájutnak az összegyűjtött vagyonkához, többnyire idős embereket átverve.

Kovalcsik Katalin

- Jó napot kívánok! A nyugdíjfolyósítótól jöttünk. Kikerült jó néhány ezerforintos a forgalomba,  amiben nincs ezüst szál. Azokkal nem lehet fizetni.  Tessék megmutatni, nincs-e véletlenül a nyugdíja közt!
- Nemhogy ilyen nincs, pénzem sincs -  Rózsa Lászlóné, Teri néni határozott szavakkal tartott bennünket otthonán kívül. A kapun belülre is csak azért juthattunk, mert azt hitte ősz fejemről, hogy  a barátnői érkeztek meg. Teri nénit nem lehetett becsapni, éberen reagált a kísérletre, így bemutatkoztunk, behívtuk Ujfalusi Péter főhadnagyot, aki a megyei rendőr-főkapitányság  áldozatvédelmi referense és Nagy Gábort, a helyi polgárőrség vezetőjét.  Teri néni nem haragudott a megkörnyékezésért,  bevallotta, kiművelt  a területen, a jelzőrendszeres segítségnyújtásba is bekapcsolódott. Ha szükséges, nyomja a  pánikgombot. 
 
- Járt már nálam nemrégiben két fiatalember, azt mondták a villanyórát ellenőrzik - mesélte. - A kapun bejöhettek, de amikor kinyitotta egyikük a villanyóradobozt, és felhívott valakit  vagy úgy tett , hogy itt kettő is van, már erősödött a gyanú bennem, valami mást akarhatnak. Kitessékeltem őket. Mérgelődött is a fiam  - polgárőr ő is -, az unokám is , miért nem szóltam neki azonnal. Csöngettek olyanok is, akik el akarták hitetni, nyertem, paplant kínáltak nyereményként százezerért. Nem  az a takaróm, nem sikerült nekik. 
   
Az ötlet,  hogy valamilyen módon ismét fel kellene hívni az idős emberek figyelmét arra, ne dőljenek be a trükkös tolvajoknak, a házalóknak, akik elterelve a figyelmüket, meglopják őket, akkor fogalmazódott meg bennem, amikor napi hírként jelent meg a csalás.   Dunaújvárosban 1,2 millió forintot csalt ki egy töröknek mondott nő egy nyugdíjastól, a  baleset érte a kamionunkat szöveg hallatán megesett szíve az idős embernek a nőn, kivette a bankból a pénzt. A csaló 2,2 milliót kért, de a bácsinak  egymillióval kevesebbje volt.  Eltűnt a pénz,  a hátrahagyott táska üres volt, nem valuta, semmi nem volt benne.  A csalót azóta is keresik. Szabadbattyánban szintén félrevezető szöveggel -  reklámtáblát akarunk felállítani  - kerítettek be egy idős asszonyt,  százezer forintja bánja. A krimikrónikában arról is szól egy hír, hogy 80 éves, seregélyes-szőlőhegyi  asszonyt   vasgyűjtés ürügyén kerestek meg ismeretlenek,  figyelmetlenségét kihasználva  megszabadították félmillió forintjától. Sorolhatnám a 800 ezer forintos nyerőt, aki szintén kamionbalesetre hivatkozva vitt el kisebb vagyont. 

Méreg, tehetetlenség, felhívás többedszer, próbálkoztunk már mindennel. Arra gondoltunk, hogy kollégám segítségével eljátsszuk a trükkös házalót. Arról  gondoskodtunk, nehogy bilincs legyen a vége (minket könnyen megtaláltak volna, hiszen  mi nem leltük volna meg a vasalt ruhák közt az ezreseket),  és  az idős ember, akitől szerettük volna élesben megtudni, miként reagál a mesterkedésre, rendőrt hívjon, vittünk magunkkal egyet. A  kőszárhegyi polgárőrség vezetője,  Nagy Gábor  ajánlotta Teri nénit, ismerte, tudta,  talpraesett, de kíváncsi volt a reagálására. 
- Örülök, hogy Teri néni így fogadta magukat! Kőszárhegyen, de úgy tudom, Battyánban is,  ha ilyesmit tapasztalnak az emberek, szólnak a polgárőröknek, akik kimennek a helyszínre, segítenek - mesélte Nagy Gábor. Ujfalusi Péter hozzátette, az idős, becsületes emberek nem  gondolják, hogy megpróbálják őket  kihasználni, meglopni. A megyei bűnmegelőzési osztály dolgozói többször látogatnak  nyugdíjasklubokba, hogy   elmondják az érdeklődőknek, miként védekezhetnek,  sorolják a trükköket is. Vizet kérek, rosszul vagyok, baleset ért, pént ellenőrzök, számtalan a variáció, a csalók  ötleteinek tárháza kimeríthetetlennek látszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!