Álompárokból gladiátorok - durvulnak a válóperek!

Székesfehérvár - A legújabb statisztikai adatok szerint Fejér megyében az év első hat hónapjában eddig összesen 683 házasságot kötöttek. Ez a szám tavaly 725 volt, ezért csökkenő a tendencia. Mint másutt is.

feol.hu

 "Miért olyan a nő, mint a tornádó? Mert amikor távozik, viszi a kocsit és a lakást. Milyen a második házasság? A remény diadala a tapasztalat felett..." Ezek férfiszájon terjedő viccek, de a jelenség mögött meghúzódó folyamatok komolyabb pillanatokra is okot adnak. Olyan intézkedésekre, amelyekre évtizedek óta nem volt példa és mód.
Az országos adatok a megyeivel  egybecsengenek, hiszen míg 2008-ban, az első hat hónapban Fejérben 16 ezer 949 házasságkötés történt, addig idén csak 16 ezer 389. Nem nagy ügy, legyinthetnénk, ám a kép  árnyaltabb, hiszen a válási statisztika ennél  durvább következtetésekre is okot ad. Annyi bizonyosnak látszik: az okok mélyen gyökereznek, s minden bizonnyal társadalmi, vallási, szociográfiai, politikai következtetéseket  és intézkedéseket  igényelnének. Lapunk  egy olyan ügyvéd véleményét kérte, aki bár saját párkapcsolatát nyugalmasan gondozza, nap mint nap háborúskodó ügyfelekkel foglalkozik.
Egyre több a lélektani és jogi csata, és egyre durvábbak a válóperek a bíróságokon, így napról napra szaporodnak az  olyan ügyek, amikor nincs megegyezés. Anyagias világunkban már nem divat lemondani a másik javára az egykor közös vagyon mára   erősen vitatott részéről: a tapasztalatok szerint a nagy szerelem után gladiátorokká változhatnak még az álompárok is.  A számok önmagukért beszélnek, a Központi Statisztikai Hivatal tanulmányát  pedig nyilván szociográfusok, politikusok is elemzik, idézik.
A rideg tények: a   válások száma az 1930-as évek környékén még évi 4-5 ezer körül volt hazánkban, ma már 25 ezres ez a szám. És folyamatosan romlik a mérleg. Egyébként jellemzően a nők indítják a pert,  ők 17 ezer 596 esetben éltek ezzel az eszközzel (például 2007-ben), míg a férfiak 7 ezer 559 alkalommal. Korábban (1963-ban) ez az arány még nagyjából egyenlő volt. Nyilván elsősorban nemi hovatartozása, nem utolsó sorban világnézete  és szerencséje  válogatja, hogy ebből ki,  milyen következtetést von le.   
Pontosan érzékelik   a folyamatokat  az ügyvédi irodákban.   Mező  Balázs székesfehérvári ügyvéd (képünkön az aktakupaccal) kérdésünkre úgy fogalmazott, minden társadalmi és gazdasági változás lecsapódik náluk is.   
- A megbízások igen nagy százaléka, legalább a fele  válóper, s egyre inkább tendencia, hogy néhány éves házasság után, viszonylag gyorsan megtörténik a válás - számolt be legfrissebb tapasztalatairól.  - Gyakorlatomban  az egy éves hivatalos együttlét tartja a negatív csúcsot, de nem ritka, hogy néhány hónapos házasság után már elindítják a válópert, s egyre több az ilyen kéréssel érkező ügyfél.
Megvizsgálunk egy tipikus esetet, amikor már kiskorú gyermek szülei döntenek úgy, mégsem érvényes számukra a holtodiglan, holtomiglan parancsa. A közös megegyezéshez, azaz az olcsóbb, egyszerűbb, rövidebb eljáráshoz, az idegileg, erkölcsileg  és anyagilag kevésbé megerőltető megoldáshoz alapvetően öt kérdésre kell választ találni. 1: a kiskorú gyermek elhelyezése. 2: a láthatás, kapcsolattartás módja. 3: a tartásdíj mértéke. 4: a közös szerzemény, azaz az ingóságok megosztása. 5: a közös lakás, vagy családi ház  használatának rendezése.
Felvetem, hogy mennyire népszerű manapság a házassági szerződés megkötése, hiszen ez még az együttélések esetében is nagyon sok gond és baj  megelőzője lehet.
Amiót a a vagyon egyre inkább előtérbe helyeződik és a pénz a legfőbb értékmérő, s  a felek között  évről évre  nagyobb az anyagi  különbség, egyre általánosabb a házassági-vagyonjogi szerződés még a jegyesség ideje alatt, vagy hasonló megállapodás születik az élettársak között.  Egy jószándékú ügyvédnek, aki látja  a polgári peres ügyek alakulását és a társadalmi-gazdasági folyamatokat,  ezt ajánlania kell. A viták ugyanis egyre keményebbek, egyre kevésbé engednek a másiknak a felek.    
Az ügyvéd elmondta, hogy a rossz hír gyorsabban és hatékonyabban terjed, mint  a jó, a pórul járt, elvált  emberek (ehhez magamban azért hozzáteszem: többnyire férfiak) egymásnak adják a tanácsot,  igyekeznek egyre többen akkor  megelőzni a későbbi bajt, amikor még nagy a szerelem. Rákérdezek, s  ezért megtudom, hogy Mező Balázs saját életét  nem árnyékolja be olyan ügy, amilyennel irodájában naponta  találkozik. 
- A párválasztás során igyekeztem a szellemi és az erkölcsi értékeket előtérbe helyezni, s talán elmondhatom, megtaláltam életem párját. Remélem,  esetemben nem történik meg, hogy a hóhért akasztják,  de közeli barátomat érintett már ilyen ügy. Szüleimtől azt tanultam, okos ember  más kárán tanul.
Mező Balázs elmondja, édesapjától (Mező Béla ugyancsak ügyvéd) azt tanulta, segíteni kell az embereknek, s ezt a lehető leggyorsabban. Azonnal lecsaptam rá, és megkértem, mondja el, meddig tartott eddigi leghosszabb, legviharosabb, legelrettentőbb esete. Nos, 2004 januárjában lett ügyvédjelölt édesapjánál, akkor kezdődött egy olyan válóper, amely  a mai napon is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!