Vagyonadó - íme a négyzetméterárak és a meglepetések!

Dunaújváros - A Duna menti városban annyit érnek a lakások, mint Székesfehérváron és Sopronban, többet, mint Pécsett. Legalábbis a vagyonadótörvény melléklete szerint.

Fejér Megyei Hírlap

A hétfőn elfogadott törvény szerint adómentes a tulajdonos által lakott lakás és egy második, legfeljebb 15 milliót érő lakás, üdülő. Az adó sávos, 30 millióig 0,25, 30-50 millió között 0,35, afölött pedig 0,5 százalék.

A törvény mellékletében szereplő táblázatok közlik az egyes térségek ingatlanárait. A dolognak több szépséghibája van. Például az, hogy Dunaújvárost úgy szerepelteti, mint Székesfehérvárt. Pedig az ingatlanárak nem azonosak. Jómagam úgy véltem, Fehérváron legalább 25 százalékkal magasabbak a lakásárak.

- Nem ismerem a pontos árakat, de az utóbbi időben nálunk is emelkedett az ingatlanok értéke, így ma már talán jobb az arány, mint amit említett - mondta Kálmán András, Dunaújváros polgármestere.

Valószínűleg az M6-os és a Duna-híd megépítése, a lakások szigetelése, nyílászárócseréje, fűtéskorszerűsítése mind hozzájárultak az ingatlanárak emelkedéséhez. Ez értékesítéskor jól jön, adófizetéskor nem. A polgármester azonban nem látja vészesnek a helyzetet.

- A törvény önbevallásra épít, és vitathatóvá teszi az értékeket. Dunaújvárosban a lakások zöme panel, és nem túl nagy méretű. Az átlagéletkoruk közelít az ötven évhez. Akiknek igazán gondot jelenthet a vagyonadó mértéke, azok a legalább 120 négyzetméteres többszintes házak tulajdonosai. Ők pedig nyilván élnek majd a törvény adta lehetőséggel, hogy a valós ingatlanárakhoz igazítsák az adó alapját képező értéket. Ugyanis változnia kell, ha a gyakorlat azt követeli.

A polgármester által emlegetett kor azért fontos, mert a törvény mellékletében szerepel egy sor korrekciós tényező is, amelyek 1,15, illetve 0,8 között mozognak. Ilyen korrekciós tényező a lakás kora, a teljes felújítás időpontja, a telek közművesítettsége, a teherhordó falazat építőanyaga, a lakószobák száma, a gépjárműtároló nagysága, a lift, a lakóház tájolása, az úszómedence, a komfortfokozat.

Egyébként a székesfehérvári és a dunaújvárosi 250 és 213 ezer forintos érték Tatabányán 160, 168 ezer, Veszprémben 200, 190 ezer.

Még több információ a vagyonadóról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!