Új szabályok: ennyit kereshet egy rokkantnyugdíjas!

Székesfehérvár - Ha valaki rokkantsági nyugdíjat kap, s emellett dolgozik, a jövőben figyelnie kell arra, hogy mennyit keres.

Móré Erzsébet

Változtak ugyanis a rokkantsági nyugdíj mellett végzett keresőtevékenység feltételei. Erről már megjelent a tájékoztató ( az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján megtekinthető: www.onyf.hu oldalon), de Bartucz Sándort, a Közép-dunántúli Régió Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetőjét arra kértük, a legfontosabb tudnivalókat foglalja össze:
 Az új szabályozás azokra a III. csoportba tartozó, tehát 50-79 százalékos mértékben egészségkárosodtt rokkantsági, vagy balesetei rokkantsági nyugdíjasokra vonatkozik, akik a 62. életévüket vagy a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még nem töltötték be. A legfontosabb tudnivaló, hogy a nyugdíjas munkavállalóknak kizárólag arra kell figyelniük, hogy hat egymást követő hónapra vonatkozó bruttó keresetük átlaga ne haladja meg a folyósított nyugellátásuk összegének kétszeresét. A rendelkezéseket a július elsejét követően szerzett keresetre, jövedelemre kell alkalmazni. (Tehát nem visszamenőleg, például január elsejétől.)
A jogosultság esetleges megszüntetésének vizsgálatánál a bruttó keresetekre kell figyelemmel lenni. A minimálbér összegét, illetve a nyugellátás összegének kétszeresét a hat havi bruttó kereset átlaga nem haladhatja meg. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a rehabilitációs járadékban részesülő személyekre az új szabályozás nem vonatkozik, vagyis esetükben továbbra is az ellátás alapját képező átlagkereset kilencven százalékának összegéhez kell viszonyítani a nyugdíj melletti keresetük hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetük átlagát. Abból azonban leszámítódnak a járulékok és a személyi jövedelemadó.
Mivel a változtatások érinthetik a nyugdíj folyósítását, javasoljuk az érintetteknek, hogy a pontosítás érdekében tájékozódjanak a nyugdíjbizotosító ügyfélszolgálatánál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!