Melegrekord! 49 fokot mértek ma délután!

Vértesacsa - Olvasónk, Kiss János melegrekordot mért csütörtökön fél három előtt néhány perccel. Telefonon tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy házának udvarába a napra tett ki egy hőmérőt, aminek higanyszála pillanatok alatt felkúszott 49 fokig.

feol.hu

Ami a hivatalos adatokat illeti, délben Kiskunhalason volt a legmelegebb csütörtökön, a településen 34,4 Celsius fokot mértek - mondta az MTI-nek Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Intézet meteorológusa.

Budapest legmelegebb pontja délben Újpesten volt, 31,2 Celsius fokot mértek. A legenyhébb idő Szentgotthárdon volt, ott 29,5 fokot mutattak a hőmérők. A Kékestetőn még ettől is hűvösebb volt: 23,4 fokot mértek.

Ma az egyik budapesti köztéri hőmérő ennyit mutatott...

Bonta Imre elmondta: az országban a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet - 41,9 Celsius fokot - Kiskunhalason mérték 2007-ben. A meteorológus szerint ez a rekord csütörtökön nem fog megdőlni, de arra van esély, hogy az országos napi rekord - 38,2 fok - megdől.
Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusaelőrejelzése szerint  derült, napos idő lesz csütörtökön egész nap, a legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 40 fok körül alakul. Erős déli, dél-nyugati szél várható, amely délutántól nyugaton viharossá is fokozódhat. Éjszakára 18-23 fokig csökken a hőmérséklet.
Budapesten minden strand reggel 8 órakor nyitott, és igény szerint később zár, akár sötétedésig is nyitva maradhatnak. 17.00 órától féláron vásárolhatóak meg a belépőjegyek, illetve egész héten minden nap másik strandon egész nap 50 százalékos kedvezményt ad a fürdővállalat. 
Vizet osztanak és locsolnak a kánikula alatt az ország számos településén, így például Miskolcon, Szolnokon és Székesfehérváron is.

Pénteken napközben átmenetileg mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 19, 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 31, 36 fok között, északnyugaton helyenként kevéssel 30 fok alatt valószínű.


(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!