Közvélemény-kutatás, vitahétvége a King's Cityről, egy civil projekt részeként

FMH - Nyilvános társadalmi vitára építve speciális közvélemény-kutatást végez helyi civil szervezetek bevonásával a Civil Szervezetek Regionális Szövetsége a Sukoróra tervezett "Kings City" beruházásról - közölték a program szervezői szerdai sajtótájékoztatójukon, Székesfehérváron.

feol.hu

A "Civil kapacitásfejlesztés a deliberatív technikák gyakorlásán keresztül a Velencei-hegységben" című projekt az Ökotárs Alapítvány pályázatán több mint 21 ezer eurós támogatást nyert el - közölte Domokos Tamás, az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet munkatársa, a projekt módszertani vezetője.
Közlése szerint a 2009. júliusától 2010. február végéig tartó projektben a nyilvános vitára építő, deliberatív demokráciafelfogást alkalmazzák, amellyel a székesfehérvári és a Velencei-tó környéki civil szervezetek szakmai kompetenciáit erősítik.
    
A civil érdekérvényesítést és a közvetlen helyi demokráciát fejlesztő amerikai modell, a Deliberative Polling lényege, hogy a lakosság álláspontját egy fontos helyi kérdésben előzetesen megismerve a helyi szervezetek intenzív társadalmi vitákat szerveznek, melyet médiatámogatás követ, s így a civil és lakossági vélemények nyomatékosan jutnak el a helyi közhatalom és a beruházás képviselőihez.
A program során sor kerül kompetenciaelemzésre, s egy, a deliberatív technikákról szóló képzésre; képzik a vitavezetőket, továbbá kiegyensúlyozott információs háttéranyagokat is készítenek a projektről. Ezt a háttéranyagot a képzésbe bekapcsolódott civil szervezetek állítják össze, felkért külső szakértők közreműködésével.
    
A civil szervezetek 500 fős mintán reprezentatív lakossági közvélemény-kutatást szerveznek a tervezett beruházásról Pákozd, Velence, Sukoró, Dinnyés, Gárdony, Nadap, Agárd településeken. A kutatásba véletlenszerűen bevont állampolgárok közül mintegy 100 fő részvételével egy interaktív vitahétvégét szerveznek, ahol az érvek, s nem a résztvevők hatalma lesz a döntő.
A szervezők közlése szerint a projektben azért a több mint 400 milliárd forintos, a Velencei-tó partjára tervezett Kings City beruházásra esett a választásuk, mert arról a helyiek nagyon keveset tudnak, s a kérdésben megosztott a helyi társadalom.
A kaszinóberuházás, a Kings City elnevezésű szórakoztatóközpont megvalósítása ellen civil szervezetek és környezetvédő egyesületek is tiltakoznak, mert szerintük az épületek tájidegenek és károsítják a környezetet.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!