Ki a hibás? Több panelfelújításra elmaradt a bankgarancia

Székesfehérvár - Legalább 30-40 panelépület lehet érintett abban, hogy felújításukra a kivitelezők nem vállaltak bankgaranciát. Így a később esetleg felmerülő hibák kijavítására nincs kellő fedezet.

Házi Péter


Ha nincs bankgarancia, a minimális garancia komolyabb probléma esetén nem tudja megfelelően védeni a lakókat
Fotó: FMH

A Székesfehérváron hosszú évek óta zajló energiatakarékos panelfelújítások esetében az általános és elfogadott gyakorlat az, hogy minden épület rekonstrukciójához jótállási bankgaranciát kér az önkormányzat. Ez általában a teljes kivitelezési díjnak a nettó öt százaléka. Ezt az összeget egy külön számlán kell elkülöníteni, melyhez  adott esetben az önkormányzat is hozzáférhet: ha a felújítást követő öt-tíz éven belül valamilyen hiba, kivitelezési probléma merül fel (például potyog a vakolat, idő előtt tönkremegy az ablakok zárszerkezete), akkor ebből az összegből lehet fedezni a javítás költségeit. Így nincs szükség megvárni az esetleges per hosszú eljárását, az önkormányzatnak nem kell a pénze után futnia.
Orosz István, a Fidesz városi alelnöke szerint nemrég kiderült, hogy  a 2005-ös, 2006-os felújítási pályázatok egy részénél (melyek közül van olyan felújítás, ami jelenleg is tart) valamilyen oknál fogva nincs meg ez a bankgarancia. E nélkül viszont  fogalmazott a politikus  csupán a törvényben általánosan meghatározott minimális szavatosság vonatkozik az épületekre, amely egy komolyabb garanciális esemény esetén egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően tudja védeni a házban lakókat. Ezért a Fidesz csütörtökön levélben fordult a város polgármesteréhez, hogy konkrét választ kapjon a folyosói pletykákra.
Székesfehérvár jegyzője, Bóka Viktor lapunk kérdésére elmondta, maga is a sajtótájékoztató alapján értesült a problémáról, azonnal  belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítse, pontosan  mi is történt és hogy van-e ennek felelőse. Hozzátette, 183 épület szerződését kell átnézni, így két-három hét mindenképpen kell a vizsgálathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!