Böbe majom tanodája - irány a veszprémi vadasparkba!

FMH - Böbe Majom Tanodája elnevezéssel oktató- és kiállítóházat avattak csütörtökön a veszprémi vadasparkban. A fejlesztés 19 millió forintba került.

feol.hu

Az intézményben nagy hagyománya van az oktatásnak és tájékoztatásnak, gyakran fogadnak iskolai osztályokat a megismerni, megszeretni, megvédeni hármas jelszó jegyében - mondta Török László, a vadaspark igazgatója, megjegyezve, hogy mostanra sikerült megteremteni a diákság fogadásának megfelelő feltételeit is. Közlése szerint a mintegy 50-60 személy befogadására alkalmas oktatóteremben kis kiállítás is látható a névadóról, illetve az egyik sarokban teknősöket helyeztek el.
A Böbe nevű csimpánz 1963-ban született a veszprémi vadasparkban, és kivételes értelmi képességével, rajz- és festési készségével hamar hazai, majd nemzetközi hírnévre tett szert, egyben megalapozva a veszprémi állatkert ismertségét is Európában. Böbének úgymond csodájára jártak Veszprémbe a látogatók, ám az "okos csimpánz" 1970-ben váratlanul meghalt - idézte fel Török László.
A tanoda megnyitóján Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a veszprémi vadaspark rohamosan fejlődik, egyre több projekt valósul meg benne, illetőleg emelkedik a látogatók száma is.
Az igazgató az MTI-nek elmondta, hogy májusban adták át a Csimpánzvilág elnevezésű, európai színvonalú majomházat 250 millió forintos ráfordítással. Utalt arra, hogy az intézménynél idén 420 millió forintos fejlesztési program kezdődött - ennek első és legnagyobb beruházása a Csimpánzvilág -, s a fejlesztésekhez 216 millió forint pályázati támogatást nyertek a regionális operatív program keretében. A többi forrását saját erőből biztosította az intézmény a fejlesztési programhoz.
Török László elmondta azt is, hogy a következő a Kölyökdzsungel elnevezésű fejlesztésük lesz - várhatóan decemberre készül el 50 millió forintos költséggel -, ahol 300 négyzetméteres területen terráriumot és gyermekjátszóhelyet hoznak létre. A gyermekek játék közben láthatják a hüllőket és egzotikus madarakat, amelyek zárt otthona körülveszi majd a játszóteret, illetve a gyerekek egy kötélhídon átjutva felülről is letekinthetnek a játéktoronyból az állatokra - taglalta az igazgató.
Közlése szerint jövő tavasszal avatják a szintén 50 millió forintos költségű Afrika-házat, ahol végre zsiráfok tartására is módjuk lesz. A veszprémi vadasparkban ugyanis még sosem voltak zsiráfok, ezért jövőre egyszerre négyet is beszereznek - 2010 egyébként a zsiráfok éve lesz -, de láthatnak természetesen az érdeklődők az Afrika-házban és kifutójában orrszarvúkat, bivalyokat, gnúkat, zebrákat és antilopokat is.
Török László megjegyezte, hogy a fejlesztési program utolsó elemeként avatják majd 2010 nyarán a Bakonyi mesterségek házát, illetve kiállítását.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!