Nem lesz Internet Explorer az európai Windows 7-ben

Szabályozási viták miatt a Microsoft úgy döntött, hogy kiveszi az Internet Explorert az október 22-én megjelenő európai Windows 7-ből.

feol.hu

A redmondi cégóriás október 22-én szándékozik megjelentetni operációs rendszerének következő verzióját világszerte, azonban az európai felhasználóknak saját böngészőt kell majd felinstallálniuk, mivel a Microsoft el akarja kerülni a trösztellenes pereket.
"A Windows 7-et ugyanakkor adjuk ki Európában, mint máshol a világon, azonban az európai versenytörvényeknek is meg kell felelnünk, amikor a termék megjelenik" - nyilatkozta Dave Heiner, a Microsoft alelnöke és jogtanácsosa. A böngésző szoftvert külön kínálják majd mind a PC-gyártóknak, mind a felhasználóknak. Heiner szerint a redmondi cég azért jelentette be a döntést még ezen a héten, hogy a gyártóknak legyen idejük felinstallálni az új Windows alapú gépekre az Internet Explorert.
A Microsoft ellen jelenleg is trösztellenes eljárás folyik azon az alapon, hogy a böngészők piacán tisztességtelen előnyre tett szert. Az Európai Bizottság januárban jelentette fel a Microsoftot, és ha a cégóriás elveszíti a pert, ismét hatalmas pénzbüntetést kell fizetnie.
A bizottság nem kifejezetten elégedett a Microsoft mostani döntésével: szerinte az lenne a megfelelő megoldás, ha a vásárlóknak több böngészőt is felkínálnának, nem pedig az, hogy az új Windows-ban nem lesz egyetlen ilyen jellegű szoftver sem.
Heiner ugyanakkor aláhúzta, hogy ezzel a lépesükkel is bizonyítani kívánták: nem akarják megfojtani riválisokat.
A Microsoft mindenképpen arra törekszik, hogy a Windows 7-et az egész világon kedvezően fogadják a felhasználók. A Vistát nagyon sok kritika érte a megjelenésekor, és sokan inkább a korábbi verziónál, az XP-nél maradtak.
Nagy kérdés persze, hogy lépésével mennyire lesz népszerű a cég leendő vevőik körében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!