Minden ízében riporter

Székesfehérvár - A könyvheti rendezvények sorában itt járt Rakovszky Zsuzsa író, költő, akivel az MTV riportere, műsorvezetője, Veiszer Alinda beszélgetett, mi pedig őt kérdeztük.

Bokros Judit

Alinda öt éve tűnt föl a közszolgálati televízió képernyőjén, s riporteri tehetségét, felkészültségét azóta is folyamatosan bizonyítja. Ennek ellenére negatív kritika is bőven éri, ám ezzel együtt biztos, hogy a mai médiavilág önjelölt sztár -műsorvezetőcskéi közül igencsak kiemelkedik.

- Munkádat több elismeréssel jutalmazták a közelmúltban. Melyik miért fontos számodra?

- Az első nyilván azért, mert első. A Nők a Médiában nem akkora díj, de amikor az embert értesítik, akkor az olyan megdöbbentő. A Junior Prima azért, mert a Prima Primissima ma Magyarországon az egyik legelismertebb, magántőkéből létrehozott díj. A Story Érték-díj az odaítélő bizottság miatt fontos.

- Mit gondolsz: televíziós karriered mennyiben köszönhető a Riporter kerestetik című műsornak?

- Nekem igazából nem nagyon volt közöm a műsor után semmihez. Volt egy verseny, véget ért, néhányan emlékeznek rá, de az, hogy a tévéhez kerültem, ettől gyakorlatilag független. Hirdettek egy castingot, amelyre én is elmentem, igaz, akkor már dolgoztam Az Este című műsornak, ahová pedig hívtak. Az Este vezetőjét régóta ismertem, ő meghallotta a rádiós riportjaimat, és miután egyszer találkoztunk, addig hívott, amíg be nem adtam a derekamat. Az említett castingon pedig a később induló Kultúrházba kerestek műsorvezetőket. Kiválasztottak, és a műsorvezetés akkor kezdődött. A Riporter kerestetik miatt egyébként még mindig felismernek, mondják: te nyerted meg! Ez jólesik, de ilyenkor válaszolok, hogy nem, nem én nyertem.

- Nyugat 100, Miért?, Záróra - hogy csak pár, általad vezetett műsort említsek. Melyik miért kedves számodra?

- A Záróra vagyok én, azt nagyon rám szabták. A többi mind kötöttebb forma, nagyon erős szerkesztői munkát igényelnek, és van valaki, aki moderál. A Záróra háromnegyed órája alatt azért több játéklehetőséget kapok. A legnagyobb kihívást talán a Miért? jelentette, mert annyira sokat kellett készülni. Attól is tartottam, hogy a beszélgetőtársak elfogadnak-e engem, egy ilyen fiatal riportert? Aztán ott volt a diákok bevonása, mint feladat. A Záróra szintén nehéz volt először, de most már jóval rutinosabb vagyok.

- A korodat hátránynak vagy inkább előnynek érzed?

- Mindkettő. Van, akinél előny, mert úgy tudok kérdezni, ahogyan húsz évvel később biztosan nem, és néha hátrány, amikor meggyanúsítanak azzal, hogy a kérdés, amit fölteszek, nem az én kérdésem. Hiszen lehetetlen, hogy huszonéves szőke nőként gondolkodjak. Előnyből és hátrányból is kijut tehát, de egyelőre úgy gondolom, hogy a fiatalságom inkább előny. Ennek kapcsán kicsit elgondolkodtam azon, hogy mondjuk tíz év múlva hogyan változom. Ez a naivság, őszinteség adott esetben nyilván árnyalódik. Viszont tapasztaltabb is leszek, olyan élmények után, mint család, gyerek, valakinek a halála.

- Mennyit dolgozol, hogyan készülsz egy-egy műsorra?

- Gyakorlatilag egész héten dolgozom, ami néha nem jó, például amikor elmennék valahová a barátokkal, barátnőkkel. Alapvetően azonban ez intellektuális helyzet, vagyis az ember mindig magába szív valamit. Ha regényt, ha szakanyagot olvas, ha kiállításra megy. Az más kérdés, hogy kicsit úgy érzem néha, mintha elő lenne írva egy kötelező olvasmánylista, miközben esetleg mást is szívesen olvasnék. Elég nehéz szétválasztani, hogy mi az, ami munka, és mi az, ami szórakozás, de szeretek olvasni.

- Úgy tudom, a politológia is érdekel. El tudnád magad már képzelni egy ilyen témájú műsorban?

- Igen, egyre inkább, hiszen egyre érdekesebb a politikai élet. Nagyon szeretnék ezzel foglalkozni. Nem annyira a pártpolitika érdekel, inkább a folyamatok. Bár ahhoz komoly tanulás és felkészülés kellene, de akár műsorvezetést is vállalnék.

Veiszer Alinda saját bevallása szerint korábban színésznőnek, jogásznak készült, ám végül a média, azon belül is elsőként a rádiózás mellett tette le a voksát. Diplomát a Szegedi Tudományegyetemen szerzett, közben dolgozott a Klubrádiónál.

Műsorok: Az Este (riporter), Kultúrház, Miért? (történelmi magazin, házigazda), Nyugat 100 vetélkedő (műsorvezető), Radnóti 100 éve (műsorvezető), Záróra (portrésorozat, házigazda).

Díjai: Nők a Médiában Egyesület - 2007. legjobb női közszereplője, Junior Prima-díj, Story Érték-díj, Bossányi Katalin Emlékdíj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!