Mérgező borsó - a gyereknek nem adott, de a piacra kivitte!

FMH - A kiskert terményeit kerítés védi, ám a nagyobb ültetvények őrzése költséges és kétséges. A közvetlenül fogyasztható termékeket megdézsmálják.

zaol.hu

- A jelenség nem egyedülálló, s évről évre reménytelenebb a küzdelem - erősíti meg Zászlós Tibor, a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. - Megtörtént az is, hogy a rajtakapott kis teherautó teli volt lekaszált borsóval, s a tetején egy elgázolt őzet is rádobtak. Az egy alkalommal elkövetett lopás értéke nem magas, de ha összeadjuk a nap mint nap elkövetett tolvajlást, tetemes a kár. A cégünk 1100 hektáron termeszt vetőborsót, 600 hektárnyit Mezőfalván, a többit Komárom-Esztergom megyében. A vetőmag külsőre ugyanolyan, mint az étkezési, csakhogy erősebb és hatékonyabb vegyszereket alkalmazunk a rovarok és a gombák ellen. Ezt nem szabad megenni abban az érési fázisban! A piacon szigorú szabályok alapján kérik számon az árusoktól a permetezési naplót, ám a tolvajok kínálta terméket már rég megették, mire felocsúdnánk - dohog az agrárszakember. - Az őrző személyek jogköre erősen korlátozott, még gázpisztolyuk sem lehet, ám a tolvajok gyakorta fegyverrel járnak. Nem ritkán egy marhát is agyonlőnek, megcsonkítanak, elhurcolják - lehetetlen ekkora területet állandóan vigyázni.

- Az autós járőrözés drága, lassan több az őrünk, mint a dolgozónk - sóhajt egyetértőn Birkás Gyula, a Carota Bt. egyik tulajdonosa. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, pasztinákot termesztenek Soponyán, közvetlenül fogyasztható terméket. - Nem soponyaiak lopnak, ez biztos, egyébként a falubelieknek mindig adunk is a termésből. Messzebbről érkeznek a kétes alakok, autókkal, nem ritkán teherautókkal. Az öntözőgépeink riasztóval védettek, azok jelzik a mozgást is, frekvenciát bérelünk a nagyobb biztonság érdekében. Akár milliós kárt tudnak okozni egy éjszakán, a munkánk vész kárba. Megesett, hogy védelemül a diszkóból kiugrott egy csikócsapat , ráijeszteni a motorizált dézsmálókra, akik csapot-papot, kocsit maguk után hagyva elmenekültek. Tavaly másfél millió forintnyi hibridkukorica-vetőmagunkat vitték el, amivel pedig semmit sem tudtak kezdeni. Csávázott volta miatt állatnak nem adhatták, s csekély hozama miatt nem hozhatott hasznot sem.

- A földből szedtek ki 30 mázsa elvetett krumplit tavaly nálunk is - fűzi hozzá Szabó Ferenc agrárius Lajoskomáromból. Tavaly 12 hektáron termelt vetőkrumplit, idén csak hat hektárt vetett be, nem éri meg. - Éjszaka taposták-túrták össze autókkal a megművelt földet, az otthagyott krumplit összegázolták, ami szabadon maradt, megzöldült. A tolvajok menetlevelét címmel, névvel kifújta a szél a kocsiból, ám a rendőrök nem mehettek be a házba a nyomkövetés után. Nem lehet. A szegénységre nem megoldás, hogy a más munkáját semmibe veszik, elpocsékolják. S ma is naponta lopnak.


A biztonsági őrnek semmivel nincs több joga, mint egy átlagos magyar állampolgárnak, sőt, magánszemély tarthat gázpisztolyt.

A tetten ért tolvajt az arányosság elvét betartva lehet visszatartani, sem fegyvert, sem fizikális erőszakot nem alkalmazhatunk.

A kerítésbe nem lehet áramot vezetni és sérülést okozó védelmi kiegészítésekkel ellátni.

Csak hatósági személy igazoltathat, a tetten ért tolvaj személyazonosságának megállapítására nincs jogunk.

A szabálysértési határérték 20 ezer forint, csak e fölött foglalkozik érdemben a rendőrség az üggyel, egyébként a jegyző hatásköre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!