Ezt figyelje! Hogy lesz a mosószerből matrac?

FMH -Telefonon előre egyeztetnek vagy csak úgy szórólapon invitálnak? Ahány árubemutató, annyiféle módszer a meghívásra. Ajándékok, finom ebéd, s mindig van, aki ott a helyszínen százezreket költ. Íme, a trükk!

Móré Erzsébet

A  menzaebéd az árubemutatón   rántott hús, vegyes köret  és  savanyúság.  Az előadó gúnyolódva jegyzi meg egy idősebb  asszony kérdésére:  mikor is lesz már végre a beígért finom ebéd,  hogy úgy látszik,  vannak akik először  akarják megtömni a hasukat, aztán végig szundikálni  az előadást. Szóval a menzaebédet  gyorsan belapátolja a  szemben ülő  asszony, sietve elköszön, mondja,  oda kell érnie  a  másik étterembe, a következő  előadásra. Annak végeztével ott fog vacsorázni.
Olvasónk tette szóvá, hogy egy  bizonyos bemutatón rendelt  kétszázezer forint  értékben  egy   csodaderékaljat. Leelőgezte, másnap már meg is kapta  az árut. A lánya azonban  nem engedte  átvenni, mert feltűnt, hogy  sem számlát, sem garanciajegyet nem akarnak adni   a  holmihoz.  Az előleget sem fizették vissza, a szállító  nagy nehezen  egy   szlovákiai  eredetre utaló bélyegzőt  nyomott a papírra, tessék odaírni  az előleg  visszafizetése tárgyában.  No, ez volt az információ, amely után inkognitóban   részt vettünk     ama bizonyos  bemutató következő előadásán.  A meghívó mosószer  tesztre  szólt. Hogy ebből miként lesz matrac? Na tessék figyelni!

Kilenc  előtt  senkit nem engednek be a  népszerű étterembe,  tűz  ugyan a Nap, már most hőség van. Cerberusként vigyázza  a  bejáratot   az előadó  segítője, majd  kettes sorba  állítja a  vendégeket, először a házaspárok mehetnek be, ők külön ajándákot is kapnak. Majd. A csuda sem gondolja, hogy a rövid  ismertető    úgy nyúlik, mint a rétestészta. Az előadó jó svádájú  férfi,  röpke  nyolc és félperc   alatt (mérem az időt)  végez   a meghívás tárgyával,      nevezetesen a  bevezetés  előtt álló mosószer reklámozásával, a  jelenlévő  vendégeket  az a megtiszteltetés  éri, hogy  otthon tesztelhetik   az új készítményt,  sőt  keresztszülők is lehetnek, minthogy a  gélnek még nincs neve. Mintát is   adnak, persze. Majd. Ezután rövid okfejtés következik arról, miért is jobb az efféle   közvetlen reklámozás, mint a tévébeli. "A  tévé  nagyon drága, s amúgy is  elkapcsolják. Engem viszont nem lehet kikapcsolni,  önök kénytelenek  végighallgatni és végigülni ezt az öt-hat órát, hehe." He-he. Ugyan már, öt-hat óra! (Előreugorván az időben: fél kettő tájt már  mindenki fészkelődik.  De hát ezután jön az ebéd, majd búcsúzóul a termékminta.) 

Az első szünetig  sikerül még jó alaposan megismerkednünk  egy kiváló edénykészlettel (220 ezer forint),  egy  hófehér  étkészlettel, az ötvenhét darabban két  kicsi váza is van, ma enélkül  már igazán snassz tálalni (130 ezer),  hasonló árfekvésben   evőeszközkészlettel,  amire harminc év garanciát vállal a gyártó,  továbbá  egy  energiatakarékos főzőlappal,   ezüstszálas ágynemű-garnitúrával, amely puha, átöleli az embert, mint  egy társ, de nem beszél vissza. Szünet,  majd jönnek a természetgyógyá-szatot  pártoló eszmefuttatások, egyúttal a  gyógyszeripar  szidalmazása,  mivelhogy: a  gyógyszergyáraknak az az édeke, hogy az emberek tömjék magukba az orvosságokat, ahelyett, hogy más módon  csillapítsák különböző fájdalmaikat. Az ezt követő  másfél óra   valóban érdekes,  szinte tudományos magasságokba  ívelő előadás  arról a találmányról,  amelyet  két  doktor   békességben megférve a  hagyományos orvoslás és a  természetes módszerek  együttesen    hozott létre. S bizony ez  lesz   az igazi témánk. 

A lehető legjobb információkat ismerjük meg a derékalj csodatévő hatásáról,  szerepéről a  betegségekmegelőzésében, mert ugyebár az egészség  a legfontosabb, s annak  nincs ára, vagy ha van is,  nem lehet olyan magas,  hogy ne adná meg érte, aki csak egy  csöppet is ad magára, no meg az egészségére. A derékalj  szinte mindent  gyógyít, hatása a  sejtekig hatol,   az alvászavarok elmúlnak,  j
A házaspárok   külön ajándékban is részesülnek,  ezúttal  egy  természetesen  még csak bevezetés előtt álló  nagyon finom   női és  férfi   parfüm
a meglepetés. Házaspári mivoltukat   itt és most nem kell igazolni  s ez  bizony jól jön annak az idős úrnak
és a csinos nyugdíjas hölgynek, akik  a program és az ebéd végeztével  magázódva  köszönnek el, s telefonszámot cserélnek...
avul a  vérkeringés.  Közbevetőleg   megismerkedünk még az orvosi  mágnes  gyógyító erejével, s  véletlenül az előadónál van   néhány pár  mágneses  talpbetét, csak háromezer, kapkodják, mint a cukrot. Visszakanyarodunk  a   derékaljhoz,  sajnos csak ősszel  kerül majd  itthon forgalomba, kiválasztott boltban cirka  ötszázezerért lehet hozzájutni, ha egyáltalán...   

Az előadás  résztvevői    rutinos  árubemutató-járók,   van akinek ez  már   hosszú évek óta rendszeres programja. Egy hölgy megjegyzi: na most kíváncsi vagyok, hogy lesz az ötszázezerből  kétszázezer.
Szünet után kiderül: a  gyártó  megengedte, hogy  néhány darabot ma, itt és most anyagáron  megvásároljanak. 189 ezer forintért.
Egy házaspár jelentkezik vevőként. Leperkálnak 160 ezret   előlegként, délutánra várják az árut. A szállítási megbízáson  nincs  pecsét, nincs  cégnév, de köszönik a megrendelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!