Ez nem tréfa: a Tréfa indul a moszkvai filmfesztivál fődíjáért

FMH - Gárdos Péter Tréfa című filmje indul a 31. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában; a pénteken kezdődő A-kategóriás fesztivál fődíjért 16 alkotás versenyez, a zsűri elnöke Pavel Lungin.

feol.hu

A június 28-ig tartó moszkvai filmfesztivál Pavel Lungin zsűrielnök Cár című filmjének világpremierjével kezdődik - tájékoztatta a Magyar Filmunió csütörtökön az MTI-t. Az orosz főváros filmversenye a FIAPF (Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmfesztivál egyike.
A februári Magyar Filmszemlén a legjobb játékfilmes rendező díjával jutalmazott Gárdos Péter filmje, a Tréfa, amelynek alapja Kosztolányi Dezső azonos című műve, egy felekezeti iskolában játszódik. A kollégiumba érkező új tornatanár megütközik a vallásos intézményben uralkodó liberális gondolkodásmódon és a gyerekek vadságán, majd egy napon minden megváltozik. A film Lengyel Tamás és Váta Lóránd főszereplésével készült.
    
"Nagyon szeretem Kosztolányit, minden évben elolvasom egy-két novelláját. A Tréfa jó néhány éve ott volt a célkeresztben. Amiről szól, hogy a gyerek- és felnőtt-társadalom is rendet akar, és kérdés, ebből melyik a jó, ma is aktuális" - mondta Gárdos Péter az MTI-nek még február 3-án, miután átvette a Magyar Filmszemle díját.
Kiemelte: a Tréfát 21 nap alatt forgatták, rendkívül kevés pénzből, ami sok szorítást jelentett, de többé-kevésbé meg tudta valósítani, amit előre elképzelt.
    
A moszkvai filmverseny díjairól döntő zsűriben Pavel Lungin elnök mellett Shyam Benegal indiai rendező-forgatókönyvíró, Nick Powell brit producer, Sergey Trimbach ukrán filmkritikus és Gulnara Dusmatova kazah színésznő vesz részt. A szemle igazgatója Nyikita Mihalkov színész, rendező, forgatókönyvíró.
A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint Gárdos Péter személyesen mutatja be alkotását a moszkvai közönségnek a főszereplő Lengyel Tamás, az operatőr ifj. Seregi László és Szekeres Dénes producer jelenlétében június 24-én.
A moszkvai filmfesztivál a velencei után a világ második legrégibb szemléje: először 1935-ben szervezték meg. 1959 és 1995 között másodévente, azóta évente rendezik meg. Fődíja egy Szent Györgyöt és a sárkányt ábrázoló szobrocska (Moszkva címeréből). A versenyprogramon kívül a fesztiválon számos, évente változó témájú válogatást is vetítenek.
Tavaly Reza Mir Karimi iráni rendező Egyszerűbb az egyszerűnél (Be Hamin Sadegi) című filmje nyerte a fődíjat. 2008-ban Bacsó Péter Majdnem szűz című alkotása volt a magyar induló a versenyprogramban.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!