Budaházyt terrorcselekménnyel, megfélemlítéssel gyanúsítják

Budapest - Budaházy Györgyöt országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével gyanúsítják.

feol.hu

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a férfi megalapozottan gyanúsítható  terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal visszaéléssel és emberölés  előkészületével is. A gyanú szerint Budaházy György  két évvel ezelőtt egy, több személyből álló  csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy  országgyűlési képviselők elleni támadásokkal, azokat megfélemlítve,  befolyásolják a parlamenti döntéseket, közölte az ügyészség  vezetője csütörtökön az mti-vel. Budaházy Györgyöt szerdán vették  őrizetbe.      
Keresztes Imre főügyész közleményében azt írta: a gyanú szerint  Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a  Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő  utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007  decemberében.

Az ügyészség szerint Budaházy azzal is gyanúsítható, hogy  2009. április elején utasítást adott a bűntársainak, hogy  helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál   az egyik társa  által készített  időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába  rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Ezeket egy időben akarták  felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség megakadályozta.  A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györgyöt "állami szerv  kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó  bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménnyel",  valamint "robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett  robbanóanyaggal visszaélés bűntettével" gyanúsítja, ez utóbbit az  ügyészség szerint felbujtóként követte el. Ezeken túl   két rendbeli emberölés előkészületével is gyanúsítják.  
A gyanúsított megtagadta a vallomástételt,  panasszal élt   az őrizetbe vétel, a gyanúsítás ellen. 

A Nemzeti Nyomozó Iroda április 8-án Pest megyében fogott el és  vett őrizetbe négy embert. Közülük eleinte egy ellen folytatott  eljárást a főügyészség, majd az ügyeket egyesítették, és azóta  valamennyi gyanúsított ellen a főügyészség nyomoz.
Az ötödik gyanúsítottat május 15-én fogták el. Őt azzal  gyanúsítják, hogy százhalombattai lakásán bombák előállításához  szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball-labdába rejtett  bombát a társának április 8-án átadott. A bombát társával Ecsődi  László szocialista országgyűlési képviselő házához akarták  szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével  összefüggésben fel akarták robbantani.
Fazekas Géza, a főügyészség sajtóreferense lapunknak elmondta, Budaházy György gyanúsított az Ecsődi László (MSZP)  ellen elkövetett focilabdás támadás előkészítésében. Hozzátette, a többi Fejér megyei képviselő, a fehérvári Molnár Albert, a dunaújvárosi  Dér Zsuzsanna, valamint Kálmán András ellen elkövetett cselekményeket együtt vizsgálják a rendőrséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!