Készüljenek föl: lebénulhat az ország! (frissítve)

FMH - A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete április 30-ára bejelentett sztrájkját május 8-án éjféltől 18 óráig tartja meg.

Fejér Megyei Hírlap

- Mivel a csütörtöki tárgyalás sem  hozott  eredményt,  a MÁV és a szakszervezet között nem jött  létre megállapodás, így  nagy valószínűséggel megbénul a vasúti közlekedés Fejér  megyében is - mondta   lapunknak Mózes Tibor, a VDSZSZ személyszállítási szakági vezető ügyvivője. A MÁV kommunikációs igazgatósága közleményben értesíti az utasokat, hogy valamennyi busztársaság egyes járatain elfogadják a kiadott érvényes bérleteket és  jegyeket. A vasúttársaság bizonyos viszonylatokban vonatpótló buszokat közlekedtet a sztrájk ideje alatt, amelyeken érvényes bérlettel vagy menetjeggyel lehet utazni. Az előre megváltott menetjegyeket kezelési  költség levonása nélkül visszaváltják a jegypénztárakban. 
  
Egy több, mint tíz évvel ezelőtti kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az érettségiről lemaradók más időpontban pótvizsgát tehessenek. Ha ez nem valósítható meg, szóbeli vizsgát is tehetnek a diákok. Fejér megyében egyébként pénteken nem  sztrájkolnak a LIGÁ-hoz tartozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezet tagjai. Kócsa Péter megyei ügyvivő szerint a sztrájk május 8-ára való halasztása után nem is lett volna elég idő a szervezésre. 

Az Alba Volán Zrt-nél lévő szakszervezetek nem jelezték, hogy tagjaik pénteken sztrájkolnának, így az Alba Volán járatai pénteken közlekedni fognak - mondta el lapunknak Tóth István vezérigazgató. Szavai szerint a MÁV-bérletekkel rendelkező utazók igénybe vehetik a társaság buszjáratait. A minden bizonnyal megnövekedő utasforgalom miatt az Alba Volán úgynevezett rásegítő járatokat állít üzembe a leginkább frekventált területeken.

A pénteken reggel 8 órakor kezdődő német érettségi biztonságos lebonyolítását sem zavarja meg a sztrájk.  Gyóni András, a ciszter gimnázium igazgatója, az oktatási bizottság tagja elmondta: a vidéki diákoknak már hétfőn felajánlották, hogy szükség esetén csütörtökön este igénybe vehetik a város kollégiumait. Információnk szerint erre nem érkezett igény.

A sztrájkról ide kattintva tájékozódhat!

Fotó: FMH-archív
Több tízezer sztrájkolóra számít a péntekre országos munkabeszüntetést hirdető LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István, bár hat ágazatból mintegy 15-20 szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik a sztrájkhoz, komolyabb fennakadás csak a vasúti közlekedésben várható.
    
A VDSZSZ 0 órától 18 óráig tartó sztrájkja alatt a vonatközlekedés megbénulhat Gaskó István szerint, aki a vasúti érdekképviselet első embere is. A Volán társaságok közül úgy tűnik csak a Körös Volánnál lesz munkabeszüntetés, jelentős fennakadásra azonban az utasoknak nem kell számítaniuk. Esetleg a Balaton Volánnál is csatlakoznak a felhíváshoz, de ez csütörtökön délután még nem volt biztos. 
    
A Volán társaságok mentesítő járatokkal készülnek a sztrájkra. Csakúgy, mint a BKV-nál, a cégnél nem csatlakoznak a LIGA felhívásához, a társaság jármű-átcsoportosítással készül a sztrájk miatt esetleg megnövekedő utasforgalomra és ebben az időben elfogadják a MÁV-bérletet a pályaudvarok közelében működő mintegy 55 vonalon és a metrón.
    
A Budapest Airportnál kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett az egyik szakszervezet reggel 6-8 óra között, ennek hatása egyelőre nem mérhető fel, így nem zárható ki, hogy egyes járatok késnek.
Az oktatási miniszter kérelemre vagy hivatalból intézkedhet az érettségi vizsgával kapcsolatban, ha országos szinten veszélybe kerül a matúra jogszabályok szerinti lebonyolítása - közölte az oktatási tárca. A minisztérium honlapjára csütörtökön feltett tájékoztató szerint a minisztérium vezetője döntését adott esetben három munkanapon belül köteles meghozni és közzétenni. 
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogadhatatlan nyomásgyakorlás az oktatási tárca honlapján a péntekre meghirdetett országos sztrájk kapcsán közzétett tájékoztató és az iskoláknak kiküldött levél - közölte Kerpen Gábor elnök az MTI-vel. Elmondta: Arató Gergely oktatási államtitkár hivatalos, igazgatóknak címzett levélben arra kíváncsi, hogy várható-e az adott intézményben sztrájk, óraelmaradás, az érettségi elmaradása, illetve tervezik-e tanítási szünet elrendelését pénteken. Választ csütörtökön kettőig várt a tárca államtitkára.
Az oktatási tárca a pénteki sztrájk megszervezésével kapcsolatosan nem foglalhatott, és nem is foglalt állást - reagált Szüdi János közoktatási szakállamtitkár az MTI-nek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) csütörtöki közlésére reagálva.

Az ország egyes pontjain az intézmények különbözőképpen reagáltak a sztrájk bejelentésére. Győrben például az iskolai kollégiumokban aludhatnak azok a németből érettségiző diákok, akik a péntekre meghirdetett sztrájk miatt nem tudják megoldani, hogy időben érkezzenek meg a környező településekről a megyeszékhely Kazinczy és a Révai gimnáziumaiba. Győr-Sopron-Moson megyét érintő hír, hogy - mint azt az intézmény titkárságvezetője közölte az MTI-vel - nem sztrájkolnak a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban.
    
Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolák közül úgy tűnik, mindössze egy, az egészségügyi intézmények közül egy sem csatlakozik a sztrájkhoz – közölték az érintett szakszervezeti vezetők. 
Nógrád megyében négy általános iskolában várható pénteken pedagógussztrájk, háromban kétórás, egyben pedig egész napos; a megyei kórházban viszont senki nem csatlakozott a felhíváshoz.
Debrecenben összesen hat általános iskolában lesz sztrájk pénteken, a középiskoláknak azonban egyikében sem - mondta az MTI érdeklődésére Halász D. János Debrecen oktatásért felelős fideszes alpolgármestere. 
A Zala Megyei Kórház mellett csütörtökön az esztergomi kórház is jelezte, hogy pénteken reggel nyolctól kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az EDDSZ dolgozói.
Több szervezet, illetve érdekképviselet azt jelentette be csütörtökön, hogy munkavállalói nem sztrájkolnak; e körbe tartozik a paksi atomerőmű, és a tabi Flextronics International Kft.
(MTI)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!