Habsburg György: a Vöröskereszt gátra áll

Székesfehérvár - A korábbi osztrák trónörökös fia, az utolsó magyar király unokája az MDF EP-listájának második helyen szereplő jelöltjeként járt kedden a megyeszékhelyen.

Tihanyi Tamás

Habsburg György neve 1996-tól szerepel gyakrabban a honi sajtóban, akkor lett utazó nagykövet, majd 2004-ben a Magyar Vöröskereszt elnökének választották.

- Lesz majd két MDF-es képviselő Brüsszelben? 

- Erre csak június 7-én este tudok válaszolni. A közvéleménykutatások annyira ellentmondanak egymásnak, hogy szerintem senki sem tudja, mi lesz. Annyi biztos, hogy az MDF az egyetlen csoport, amely kimondottan európai kampányt csinál. A többi párt csak bel- és pártpolitikával foglalkozik, amit sajnálok és felelőtlenségnek tartok a választókkal szemben. Ha megkérdeznék az embereket, kevesen tudnának neveket mondani, mert személyek nem láthatóak a kampányban. Pedig ez igen fontos volna.

- Ennyire rossz lenne a kampány hangvétele?

- Válságkezelés, agrártámogatás, környezetvédelem, uniós magyar elnökség: ezek a kihívások. Ám pártpolitikáról beszélnek, nem Európáról.

- Mi lenne az ön legfontosabb teendője Brüsszelben?

- Ismerem az Európai Parlamentet, ismerek sok képviselőt, s vannak kapcsolataim a frakciókban. Mint független, pártoktól kívülálló, MDF-től delegált képviselőként jó lehetőségem lenne arra, hogy meggyőzzem a magyar képviselőket az együttműködésről az országot érintő legfontosabb ügyekben. Ez az, ami a hiányzik. Az, hogy a politikusok különbséget tudjanak tenni nemzeti és pártügy között.

- Nem tart attól, hogy megbánja a jelöltséget? 

- A döntést nagyon mélyen átgondoltam. Válság van, és a Vöröskeresztnek az árvízben a gátra kell állni. Mindenkinek meg kell találnia a helyét egy ilyen helyzetben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!