Gyanús csereügylet - átjátszották a vagyont?

Székesfehérvár - Hónapok óta téma a Velencei-tó körül, az országban, hogy a magyar állam csereügylet révén átadott 70 hektárt egy befektetőcsoportnak cserébe két másik ingatlanért. Az ügynek több vonulata is van.

Kovalcsik Katalin

Az első hírek arról szóltak, hogy egy magyar - izraeli állampolgár - több befektetőtársával együtt   70 hektáros területhez jutott a Velencei-tó partján, Sukoró területén. 


Az még kérdéses, hogy a  Velencei-tó partján  épül-e  King's City. Az ingatlan nincs a befektető tulajdonában, tart az ügyészi vizsgálat
Fotó: Pati-Nagy Bence

- Az ügyben két fejleményről tudok  beszámolni - mondta Várhomokiné Rabi Noémi, a Fejér Megyei Főügyészség sajtószóvivője.  - Az egyik, a  közigazgatási eljárásban feltárt adatok alapján  a Székesfehérvári Városi Ügyészség  márciusban nyomozást rendelt el közokirathamisítás bűntett gyanúja miatt.  Alapja, hogy  az ingatlancserében érintett magánszemély sukorói  címen jelentkezett be állandó lakosként,  adataink szerint életvitelszerűen nem tartózkodik ott. A  közhiteles nyilvántartásban eszerint  fiktív adat  szerepel.  A főügyészség kezdeményezte a község jegyzőjénél, folytasson le hatósági eljárást  a magánszemély  lakhelye érvénytelenítése céljából.  

A  főügyészség  a 70 hektáros területet  érintően - részben saját kezdeményezésre, részben a  földhivatal vezetőjének  törvény szerinti tájékoztatása alapján - végzett törvényességi vizsgálatot, ennek eredményeként négy óvást nyújtott be. Ezek érintették Gárdony jegyzőjét, a Közép-du

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata után kerülhet sor a vádemelésre, ha bebizonyosodik a hűtlen kezelés ténye.
A nyomozás deríti majd ki, hogy a  pilisi és az albertirsai ingatlanok értéke  - ezeket adta  cserébe az államnak a befektető  - megfelelt-e  csere-alapnak a sukoróiért.
nántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, s a körzeti földhivatalt.   
 
- A főügyészség a jegyző telekalakítási eljárását, valamint jogerős határozatát  vizsgálta. Az óvás indoka, nem értesítették a szakhatóságot, valamint a parti sáv tárgyában született  döntés is jogszabálysértő. 
A földhivatal ingatlan-nyilvántartási bejegyzése  jogsértő ennek következtében a parti sávra vonatkozóan, az adatok a  változás átvezetésére alkalmatlanok. A főügyészség  indítványozta, az érintett hatóságok  hozzanak a jogszabályoknak megfelelő új határozatokat. A földhivatal elfogadta az óvást, a tulajdonjog bejegyzést elutasította.  
 
A megyei főügyészség további vizsgálatot kezdeményez a Pest Megyei Főügyészségnél a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Rt. és a magánszemély  közti csereügylet miatt. A  megyei főügyészség által készített jelentést elküldték a Központi  Nyomozó Főügyészséghez,  különösen nagy  - 50 és 500 millió forint közötti - vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatti büntetőeljárást  kezdeményezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!