Giccsbírságot az RTL-nek és TV2-nek?

Budapest - Napolják el a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési ügyét - kérte a médiahatóság egyik tagja a szerdai ülés előtt. Van, aki díjcsökkentés helyett giccsbírsággal súlytaná a csatornákat...

feol.hu

A KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az MTI-nek elmondta, csaknem tíz ügyben kérte a halasztást, mert más elfoglaltsága miatt nem tud részt venni az ülésen.
Az ORTT ügyrendjének egyik kitétele szinte korlátlan lehetőséget ad a testületi tagoknak a kérdés tárgyalásának elodázására. A 7/A paragrafus szerint ugyanis "a testületi tag az ülést megelőzően írásban kérheti, hogy az általa benyújtott előterjesztést és módosító indítványt a jelenlétében tárgyalja meg a testület". A megkötés csupán annyi, hogy ezzel a lehetőséggel ki-ki "az adott előterjesztés és módosító indítvány tekintetében egy alkalommal élhet".
A két társaságnak e hó végéig kell befizetnie a koncessziós díjat, így eddig az időpontig reménykedhetnek abban, hogy a testület kedvezően bírálja el a témában az utóbbi hónapok során született beadványokat. (Az MTI testületi tagoktól származó információja szerint a jövő heti tárgyalásnak akadálya lehet, hogy akkor a testület elnöke vesz éppen részt egy szaktanácskozáson Izlandon.)
Az RTL Klub és a TV2 sorrendben immár harmadszor kérte - évi 1,8-1,9 milliárd forintra rúgó - koncessziós díjának csökkentését, emellett két, a témához kapcsolódó tagi felvetés fekszik az ORTT asztalán.
Az egyik szerint megfeleznék az évente 1,8-1,9 milliárd forintos díjat, a másik alapján viszont azt a nettó árbevétel 3,5 százalékában állapítanák meg. Ez az RTL Klub esetében évi 1,25 milliárd, a TV2 esetében 930 millió forint körüli összeget jelentene. 
Előkerült ugyanakkor két díjemelési javaslat is: múlt csütörtökön benyújtott indítványában Tirts Tamás a csökkentés helyett a két országos kereskedelmi televízió koncessziós díjának emelését javasolta. Az MTI-nek akkor azzal indokolta a tízszázalékos emelést tartalmazó javaslatot, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is "nagyon komoly nyereséggel" működik.
Ennél is nagyobb, 25 százalékos emelést javasolt hétfőn Majtényi Lászlóhoz intézett levelében Cselényi  László, a Duna Televízió elnöke, aki szerint ez egyfajta "giccsbírság" is lehetne.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!