Fénysebesség: optikai szálakra cserélik a rézkábelt

Székesfehérvár - Az országban elsők közt itt építi ki a Magyar Telekom az extra gyors internezést és a magas kép és hangminőségű tévészolgáltatást lehetővé tévő optikai szolgáltatását.

Klecska Ernő

Az országban már most  50 ezer háztartásban vannak jelen T-Home szolgáltatásukkal, év végére azonban közel 200 ezer lakásban cserélik le  a rézkábelt üvegszálra, aminél nagyon sokáig nem lesz jobb technológia  - közölte a bejelentéssel egy időben Winkler János, a részvénytársaság vezérigazgató-helyettese.
- A forradalmi rechnológia lényege egy olyan 125 mikrométeres üvegszál, amelynek a közepén egy 8 nanométeres, másmilyen összetételű másik szál van  e kettő határfelületén az eltérő fénytörési matató miatt nem tud kilépni a fénysugár , amit egy műanyag szigetelő és egy erősítő kevlár réteg vesz körül - ismertette részleteket Búza János szakértő. - A 3 milliméter átmérőjű vezeték, amelyen több tíz kilométere is ellehet juttatni a jelet, nem csak a házig, hanem az ügyfelek lakásába viszik - hangzott el.
 A Magyar Telekom fejlesztése rendkívül fontos Fehérvárnak, hiszen a digitális közművek és infrastruktúra alapvető versenyképességi kérdés - mondta Knizse Gyula önkormányzati képviselő, a város gazdasági tanácsnoka. Az eredetileg ugyancsak informatikai végzettséggel rendelkező szakpolitikus úgy vélte: húsz éven belül  a digitális írástudatlanság lesz a szegregáció egyik legfontosabb összetevője. A befektetők is mindig azt nézik, hogy milyen állapotban van  a kiszemelt településen az infrastruktúra, s Fehérvár eddigi eredményeit is nagyban köszönheti annak, hogy hosszú évek óta milliárdokat öl ilyen fejlesztésekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!