A válság az amerikai gyerekek jólétét is veszélyezteti

A szigorodó gazdasági környezet az Egyesült Államok legfiatalabb polgárait is sújtja, több évtizeddel vetheti vissza az egészségügyben, az oktatásban és a biztonságuk megteremtésében elért eredményeket - állítja egy hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés.

feol.hu

A Gyerekjóléti Index 2009-es jelentése (Child Well-Being Index and Special Focus Report) szerint a 2007 végén kezdődött recesszió, amely 5 milliónál több amerikai állásába került, drasztikus hatással volt a gyerekekre. "Adataink azt jósolják, hogy csaknem minden előrelépés, amelyet a családok jólétében 1975 óta elértünk, megsemmisül" - mondta Ken Land, a durhami (Észak-Karolina) Duke Egyetem munkatársa, a jelentés vezető szerzője.
Az éves jelentést egy civil gyermekvédelmi szervezet megbízásából készítették a kutatók, akik a gyerekeket érintő gazdasági, egészségügyi, biztonsági és szociális tényezőket vették számba. A beszámoló becslése alapján 2007 és 2010 között jelentős visszaesés lesz a gyereket nevelő családok éves bevételében: kétkeresős háztartásban 59.200 dollárról 55.700 dollárra, egyedülálló anyával 24.950-ről 23.000-re, egyedülálló apával 38.100-ról 33.300-ra csökken a családi jövedelem.
Land hangsúlyozta, hogy sok családnak, amely kétkeresős modellre építette fel életét, szembe kell néznie a ténnyel, hogy egy kereső maradt, esetleg egy sem. A kutatásvezető úgy véli, a szegénységben élő gyerekek aránya a 2006-os 17 százalékról 2010-re 21 százalékra emelkedik.
A kutatók véleménye szerint a háztartások válsága a gyerekek szociális kapcsolatait is rombolja majd; a szülők munkahelykeresése vagy a lakás fenntartási költségei miatt sokan elköltöznek otthonról, a hajléktalanság is növekszik.
A jelzések arra utalnak, hogy a szülők olcsóbb gyorsételek felé fordulása a gyerekkori elhízás arányát is duzzaszthatja. Kevesebb iskoláskor előtti gyerek vesz részt a korai fejlesztő programokban, ami későbbi tanulmányi eredményeiket ronthatja. Leginkább a fekete és a hispán közösségek tagjait érintik a gazdasági válság negatív hatásai - tették hozzá a kutatók.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!