Számon tartják internetes szokásainkat

FMH - Egy új uniós irányelv következtében a mobiltelefon-hívások adataihoz hasonlóan az interneten a felhasználók által látogatott weboldalak címét is kötelezően tárolniuk kell a tartalomszolgáltatóknak.

feol.hu

Minden e-mailünket, minden netes telefonhívásunkat, és minden általunk meglátogatott weboldal címét kötelező jelleggel tárolnia kell az internet szolgáltatóknak az Európai Unióban - ezt tartalmazza egy hétfőn életbe lépett irányelv.
 
Egy éven keresztül kötelezően "emlékeznek" majd az internetszolgáltatók minden erotikus oldalletöltésre, ha az az Európai Unióban történik - írja a szekesfehervar.hu. Életbe lépett ugyanis az a direktíva, amely erre kötelezi a tagállamok területén működő cégeket. Nemcsak a szörfölés során felkeresett weboldalakat tárolják majd, de egy év távlatában minden e-mailünk, minden internetes telefonhívásunk is visszakereshetővé válik.
 
A kötelezően átveendő irányelv megalkotása először a 2005 nyarán Londonban végrehajtott terrortámadások után merült föl, és azóta is folyamatos viták kereszttüzében áll. Több internetszolgáltató, és emberi jogi csoportok is tiltakoznak a szabályozás ellen. Az Open Rights nevű jogvédőszervezet vezetője, Jim Killock azt mondta a BBC-nek, az előírás "őrültség", és nagyon veszélyes következményekkel járhat az Unió állampolgáraira.
 
Az uniós mobilszolgáltatóknak már ma is tárolniuk kell a hívások adatait egy éven át, ehhez csatlakoznak most az internetes cégek. Az általunk küldött e-mailek, weboldalak tartalmát nem tárolják, ám a például a Skype-on folytatott beszélgetéseinket sem rögzítik, de a címek tárolásával nagyon könnyen feltérképezhető lesz bárki virtuális kapcsolatrendszere, "látogatási" szokásai. Mindez az előterjesztők szerint ma már elengedhetetlen a bűnüldözésben, és a terrorcselekmények megelőzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!