Riadó! Idén kullancsinvázió várható!

Székesfehérvár - Az elmúlt esztendők klímaváltozása egyértelműen kedvez a kullancsok elterjedésének - a szakemberek szerint idén a korábbiaknál is jelentősebb invázió várható. A védekezés pedig nem is olyan egyszerű.

Fejér Megyei Hírlap

Ami biztos: nagyon sok kullancs lesz heteken belül. Az enyhe tél, a hirtelen jött meleg idő is ezeknek a furmányos rovaroknak kedvez. A lakótelepek már az erdők, vízpartok határáig érnek, így egy-egy kullancs összeszedéséhez már nem is szükséges egész napos kirándulás: házhoz jönnek. Az ember ha akar, tud védekezni, ehhez a patikákban megtalálhatók a szükséges szerek. A háziállat, kutya, macska is megóvható nyakörvvel, spray-vel. Az igazán komoly problémát a parkok, kertek kullancsmentesítése jelenti: egy EU-rendeletre hivatkozva idén tavasszal eltűnt a szaküzletek polcairól a hosszú éveken át bevált speciális rovarölő szer - és nem került a helyére semmi más. Másfajta vegyszerrel elvileg kiváltható, de ott már nagyobb a rizikó, hogy nem csak a kullancsot pusztítjuk el.


A térképen a kullancsok egyre nagyobb méretével jelöltük a fertőzött élősködők elterjedése szempontjából magas rizikójú területeket

Több mint húsz féle kullancsról van feljegyzés, de nem mindegyik terjeszt emberre veszélyes betegséget.

- Nagyon lényeges, hogy ne nyomjuk meg a potrohát, mert abban található a kórokozó, ami bekerül a vérbe - mondta Bakró Ildikó, a Fejér Megyei Szent György Kórház adjunktusa. A szakember szerint tévhit, hogy a kullancs fejének bentmaradása okoz betegséget. A Lyme-kór első tünete az úgynevezett kokárdaszerű bőr pír, de gyakori az ízületi gyulladás is. Gyerekeknél a hajas fejbőrön talált kullancscsípés nyirokcsomó megnagyobbodást eredményez. Erdészeknek, természetjáróknak ajánlott agyvelőgyulladás ellen védőoltást kérni. A Lyme- kór az esetek kilencvenöt százalékában nyom nélkül gyógyul, ha időben észre veszik és megfelelően kezelik. - Fejér megyében száz kullancscsípésből 6-10 fertőző, ami sajnos növekvő tendenciát mutat.

Hasonló adatokat közölt Pál Csaba állatorvos is. A kutyáknál a vérkárosodást okozó babézia az egész országra jellemző már, míg korábban csak a vízpartoknál találkozhattunk vele. A Lyme-kor az állatoknál szórványosabb, de ez is egyre inkább terjed. Fejér megyében Mór környékén mérhető elsősorban. Ha lehet, a háziállatból azonnal el kell távolítani a kullancsot. A fertőzés lappangási ideje öt nap és három hét között terjed, a tünetek: az étel elutasítása, nyáladzás, hányás, véres vizelet. Ha ilyesmit tapasztalunk, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A kullancsnyakörv, a testre szórandó szerek megfelelő védekezést jelentenek, a környezet permetezése csak időszakosat - ez bonyolult kérdés, egy kiirtott terület is nagyon gyorsan újrafertőződhet, egyik állat a másiknak átadhatja a rovart. A legjobb védekezés: nagyon figyeljünk oda.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!