Magánkézbe adnák az intézmények fűtését

Székesfehérvár - A megyei önkormányzat intézményeinek fűtését, melegvíz ellátását adná magánkézbe egy csütörtökön beterjesztendő javaslattal. Az MSZP frakció értékaránytalanságról beszél.

Tribolt Lajos

Energiaszolgáltató nonprofit Kft. létrehozását tervezi a megyei közgyűlés fideszes többsége, ám úgy tűnik, az önkormányzat csak veszítene az ügyön -  mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Horváth András,  az MSZP megyei frakcióvezetője. Hozzátette, hogy a megyei önkormányzat 101 milliós vagyont adna át 15 évre a cégnek, az intézmények fűtéséért, melegvizéért 15 év alatt több milliárdot fizetne ki, míg a helyiségek bérleteként csak 500 millió forintot kap. Egy magáncéggel közösen létrehozandó Kft.-ben a tulajdon arány ugyan 51-49 százalék lenne a megye javára, ám a taggyűlési arány éppen a fordítottja. A cég menedzsmentjét és a felügyelő bizottság többségét is a külső vég adná. Szabadkai Tamás frakciótag hozzáfűzte, hogy a képviselőknek megküldött dokumentumok alapján kimondható, hogy feltűnően nagy az értékaránytalanság. A megye egy összegben ugyan 500 millióhoz jutna, ám 15 év alatt 6 milliárdot fizetne ki. A cég a 250 milliós felújítást tagi hitelként végezné, tehát ki is venné azt az összeget.
Az ügyről megkérdeztük Balogh Ibolya (Fidesz) megyei elnököt is. Szerinte a szocialisták felületesen olvasták el a szerződéseket. Mindenre lesz garancia, a cég 1,3 milliárdos beruházást hajt  végre és kifizet 500 milliót, amire nagy szükség van a kormány elvonó politikája miatt. A cégben döntő befolyásuk lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!