Honfoglalás újra

Székesfehérvár - Íjakkal, nyilakkal, felfegyverkezett férfiak gyülekeztek kora délután a Sóstón. Fejükön nemez- vagy bőrsüveg, vállukra bő kaftán borítva: hagyományőrzésből jeles!

feol.hu

Őseink, Attila, Árpád, Koppány és Csaba vezér névnapján már 2005 októberétől kezdve szervez a Zöld Kerekasztal Társaság hagyományőrző rendezvényeket - mondta el Határhegyi Krisztián, a mára már hivatalosan is bejegyzett egyesület elnöke. Az ötlet a tavaly elhunyt Gáspár Attilától, a Sóstó Természetvédelmi Terület egykori felügyelőjétől származik, akinek álmait a nyomdkaiba lépők továbbra is igyekeznek megvalósítani. Árpád napja alkalmából szombaton honfoglaló fejedelmünkre emlékeztek a Zöld Tanyánál. 


Honfoglalók a Sóstón       Fotó: Lovász Lilla

A tavaszi napsugarak sok családot vonzottak a város zajától mindössze pár kilométerre lévő természetvédelmi területre. A kicsik - és a nagyobbak is - haditornát, harcászati bemutatót nézhettek végig, sőt maguk is kipróbálhatták, milyen is lehetett a honfoglaláskori íjakkal célba lőni. A testmozgástól megéhezőket pedig mangalicazsírral megkent, medvehagymával díszített kenyérrel várták az egykori csőszházban, amely ma a Zöld Tanya központja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!