Flores: Előbb vagy utóbb meg kell halnod!

FMH - "Előbb, vagy utóbb meg kell halnod, de ezt csak egyféleképpen teheted: tisztességgel" - mondta Eduardo Rózsa Flores 1994-ben egy interjúban, amelyet kollégánk készített vele. Flores gondolatait, verseit a Hallgatás hadművelet című könyv is őrzi, ezekből idézünk.

feol.hu

Az utolsó hír: "Üzenet a nemzetközi szerkesztőségnek:  ... nem vesztettem el a  fejem, nyolc hete vagyok Horvátországban és szerintem borzalom, ami itt történik. Nem tudok tovább  iszogatni a kollégákkal a szállodákban. Ez olyan háború, amelyben színt kell vallani. Tollal és amivel csak kell. Jól vagyok, és a fronton maradok mindaddig, amíg lesz front...
Ölelek mindenkit.

(Hallgatás hadművelet - Írások a délszláv háborúról, Eduardo R. Flores)

- Amikor nem tudod, hogy megéred-e a másnapot?

- Ebben a háborúban többet tanultam, mint az elmúlt harminc év alatt. Többet láttam, többet nyertem, többet veszítettem, mint életemben előtte bármikor. Barátokat szerzel, ami egészségtelen dolog, mert nem tudhatod, hogy ő másnap is ott hasal-e melletted. Nincsenek korlátok, és ilyenkor nincsen számítgatás. Előbb, vagy utóbb meg kell halnod, de ezt csak egyféleképpen teheted: tisztességgel."

(Interjú - 1994-ben, Budapesten -  Eduardo Floressel a Hallgatás hadművelet című könyvben)

"A folyón túlra

Ha szeretnél keservesen rövidnek tűnő életed halaszthatatlan perceinek bármiféle kiváltságot, kérlek, tégy gondolatom  szerint, cselekedj belátásom után.
Várj éjjeli órát. Menekülj, döbbent csendbe, csillagokra mutató fák közé. Fektesd hátad hűvös avarnak, nézzél szembe a sötétséggel.
Maradj magad, önmagadnak.
Akkor érzed majd, miről beszél a magány csendje, miért kiált megváltásért saját képmásod.
Hallottad már éjféli órán a bagoly énekét, amikor sikoltássá torzul agyad bugyraiban a gondolat? Mesélték már a történetet a halálmadárról?
A vénemberek úgy tudják, halotthoz érkezik a bagoly, ezért amikor meghallják énekét, gondolatban már eltemetik azt is, aki él. Mert a halálmadár oda röppen, ahol fényt lát. Világosságot pedig ott talál, ahol éjszakákat virrasztanak mécsvilágnál a haldokló felett.  Így  a madár érkezése után halál vár az emberi lényekre, az élők hite és a természet rendje szerint.
A haldoklásra várók pedig megmossák az eltávozott testét, koporsót szögelnek köréje, majd csókra nyújtják a dermedthideg földnek.
A gyász perceiben, a fojtogató fájdalom közepette mindenkia  halottra gondol.
De valójában önmagát siratja." 

( Hallgatás hadművelet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!