Durva visszaélések a csekkek körül?

Besnyő - A népdalkör tagjai jártukban-keltükben lekapcsolják a villanyt, takarékoskodnak. Hab a tortán, hogy megpróbálták megérteni a számlájukat.

Kovalcsik Katalin

Mit rejt a villanyszámlánk? A kérdést nemrég egy pusztaszabolcsi asszony is feltette egy fórumon, a besnyői népdalkörösök viszont szakembert kértek, világosítsa fel őket a számla tartalmáról, a díjakról.
- Tizennyolc éve énekelünk együtt, de nem hittem volna, hogy egyszer a számlamagyarázat miatt leszünk híresek - nevet Szuszán Jánosné, a népdalkörösök vezetője. - Szombaton Alsópáhokra megyünk, ott lesz minősítő, kétévente lehet rajta részt venni, most lesz rá alkalmunk. Ha sikerül, ír majd arról is? A számlamagyarázat miatt a polgármester asszony keresett meg bennünket, így álltunk rá, hogy egy szakembert meghallgatunk arról, miként kell értelmezni a villanyszámlánkat.

- Nem lettünk sokkal okosabbak - Somogyi Istvánné nem csak ezt a számlát nem érti, ahogy a többiek sem. Azt mondja a kiküldött számlamagyarázat, hogy vannak közvetett szolgáltatások is, például a rendszerhasználati díj, amelyet eddig is tartalmazott a villanyszámlánk, de a törvényi szabályozás miatt ezt 2008. január 1-jétől megbontva fel kell tüntetni. A tétel alatt szereplő összeget az egyetemes szolgáltató az elosztói engedélyesnek továbbítja, közli az E.on.

- Hiába magyarázta a szakember, hogy a szénipari szerkezet-átalakítási és kedvezményes árú villamos energia díjat a szolgáltatónak a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) részére kell továbbítania. Ezek az összegek hozzájárulnak ahhoz, hogy a cég javítsa a szénalapú erőművek hatékonyságát. A kedvezményes árú villamosenergia-ellátási díj szerint az onnan nyugdíjba ment emberek kedvezményesen jutnak hozzá az áramhoz. Magyarul, mi fizetjük az ő kedvezményüket is, a szénipart is. 

A népdalkör egyik tagja sem sajnálja a kedvezményezettektől az ellátást, ezt Bozsoki Ferencé, Ódor Lászlóné, Takács Tünde, Pintér Lászlóné, Rapai Jánosé, Mészáros Lászlóné, Sárosdi Istvánné, Joó Bálintné és a többiek is megerősítik.

- Csupán az a helyzet, hogy a magyarázat szerint mindent mi, egyszerű, nem kedvezményezett fogyasztók fizetünk, nem túl igazságos - Szuszán Jánosné más példát is mond. - Jött a múltkor a kéményseprő. Van egy használaton kívüli és két gázkéményünk. Elém teszi a számlát, fizessek háromezer valamennyit, de még nem csinált semmit. Mondom, rendben, de mit csinál érte? Kicsit huzakodtunk, azt mondta, ha nem fizetek, bírósági ügy lesz belőle. Legyen, mondtam, de végül elértem, hogy a gázkéményeknél elővett valamilyen műszert, bemérte őket, állítólag rendben voltak.

Ilyen története mindegyiküknek van. Többen mondják, nem jó az átalánydíjas fizetés, követhetetlen. Takács Tünde azt mondja, ő nem is díjazza ezt a formát, inkább a havi leolvasást vállalja.

- Az óraállást minden hónapban bediktálom telefonon, a következő hónap elején megérkezik a számla, kifizetem. Szerintem ez jobban nyomon követhető, még akkor is, ha a számla részletes tartalmát még most sem értem - nevet és elköszön, éjszakára megy dolgozni.

- Viszont van egy olyan határozat is, hogy a szolgáltató köteles érthető módon közölni a szolgáltatást igénybe vevőkkel a számla tartalmát - mondja egyikük. A villanyszámla minden, csak nem érthető. A kiegyensúlyozási díjat - ha leegyszerűsítjük a dolgot - azért kell fizetnünk, mert eljuttatják hozzánk az áramot. Ezeket a pénzeket a számla hátoldali magyarázata szerint a villamosenergia-hálózatot üzemeltető cégnek juttatja el az E.on. Ez a díj is benne foglaltatik a rendszerhasználati díjban. Az ígéretek szerint lesz ilyen átlátható számla is, amelyet minden ügyfél megért, nem csupán csak kifizet. A kör tagjai más szolgáltatásokról is beszélnek, mi több dicséret is elhangzik.

- A legrendesebbek a szemetesek. Mindig időben elviszik a szemetet, még lomtalanítás is van minden évben. Nemsokára megint lesz. Egy nap az egész, reggel kitesszük a lomokat, estére mindent elvisznek, igaz, előtte megjelennek a turkálók, ők szelektálnak, viszik, ami megtetszik nekik. Arról is beszélnek, hogy a régi öregeknek voltak túlélési technikáik, amelyeket ma már szinte alig ismerünk, pedig ez a válságos-ínséges időszak előbb-utóbb mindenkit rászorít arra, hogy takarékoskodjon.

- Persze odáig nem lehet visszamenni, hogy petróleumlámpával világítsunk - mondja Szuszánné, Jolika. - A takarékos égők viszont nem rossz befektetések.
 

Idén januárban viszont nem kapott több villanyszámlát a pátkai asszony. Nem értette: minden hónapban jön a leolvasó, leolvas, küldik a számlát. Mi változott? Érdeklődött szolgáltatójánál, ahol a kedves gépies hölgyhang szerint adatait a rendszer nem tudja alkalmazni , egyébként is borzasztóan bonyolult az egész számítási rendszer, de nyugodjon meg, legfeljebb majd egyben megy néhány csekk .

Az asszony nem nyugodott meg. Éppen ezt akarta elkerülni. Hogy huszon-harmincezreket kelljen egyben befizetni a nyugdíjból. Persze hamarosan megjött a csekk is, 25 ezres. Nem kell aggódni, mondta a telefonban a géphölgy kedves hangon, náluk ugyanis részletfizetés is kérhető, különben is a hiba bizonyára a debreceni közpotban lehet, az informatikai rendszer, vagy mi...

Az asszony befizette. Akkor már félt. Mi lesz, ha több év pontos és tisztességes ügyfélmagatartás után az a nagy, láthatatlan debreceni informatikai központ egyszer csak megharagszik , és még nagyobb összegű csekket küld ki? Vagy ne adja ég, gyorsított eljárással még a villanyt is kikapcsolja nála, büntetésül?

De nem járt jobban az asszony és a családja a gázszámlával sem. Bediktálták az óraállás szerint mondjuk a 90 köbmétert, erre kijött a számla 97-ről. Nem nagy differencia, gondolták volna először, de az azért szöget ütött a fejükbe, hogy mire fel mégis? Mert hát modern számítógépek, informatika s egyebek.

És azon is eltöprengtek, ezer fogyasztóból, aki ilyen 5, 7, 10 köbméteres különbségű számlát kapnak a tényleges fogyasztásukhoz képest, vajon hányan veszik észre, hogy palira vette őket a szolgáltató?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!