Csődrekord a cégeknél - akár minden huszadik eltűnhet

Budapest - Csődrekordot döngetünk: az idei év első negyedében 2008 hasonló időszakához képest 25 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. Az év elején működő cégek közül akár minden huszadik cég eltűnhet az év végére.

Fejér Megyei Hírlap

A Coface Hungary legfrissebb elemzése szerint 2009 első negyedévében közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma 2008 hasonló időszakához képest. A magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, az építőipar, az autóipar bizonyos területei, például az autóipari beszállítás, az autókereskedelem, valamint a szórakoztatóelektronika és a logisztika; ezen belül is a fuvarozás. Igazából viszonylag biztonságos helyzetben az energiaipar és a telekommunikációs szektor van - derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből.

Továbbra is rendkívül alacsony az igazi csődeljárások száma, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. A csődvédelem hatékony eszköz lehetne, ha élnének vele a hazai cégek, de évente a több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul, és számuk az elmúlt években alig haladja meg a néhány tucatot.

Nincs jelentős változás a magyar a vállalkozások helyzetében - állítja Dercze Zoltán, a Coface országigazgatója. A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási problémákkal is jár. A fizetésképtelenségi eljárások ágazati számát vizsgálva kiderül: a legtöbb eljárásban továbbra is az építőipari és a kis-, illetve nagykereskedelmi cégek érintettek. Ezek mellett az eljárás alá vontak között az ingatlangazdálkodási, a turisztikában, valamint a gépjárműiparban tevékenykedő vállalkozások vannak nagy számban.

A földrajzi eloszlást vizsgálva kiderül: az első negyedévben a legtöbb eljárást a fővárosban és Pest megyében folytatták, ahol a legtöbb cég működik. Ugyanakkor a cégek számához viszonyítva mégis Pest megye és a főváros teljesített a legjobban. Pest megyére ugyanis az eljárások 9,7 százaléka, a cégbejegyzések 13 százaléka, Budapestre ugyanakkor az eljárások 30,3 százaléka esik, míg a hazai cégek 40,1 százaléka van a fővárosba bejegyezve. Fizetési kockázatán csak Baranya és Tolna megyének sikerült javítania.Fejér megyében a hazai cégek 3,3 százaléka van bejegyezve, ami kicsivel több mt 17 ezer vállalkozását jelent. Ezzel szemben az idei esztendő első negyedében 254 megyei cég ellen indult fizetésképtelenség címén eljárás. Ez az összes eljárás 3,67 százalékának felel meg. Szabolcs- Szatmár-Bereg megye esetében a legrosszabb ez az arány: az ottani kevesebb mint 14,5 ezer cégre csaknem 600 friss eljárás esik. 

Kattintson ide és olvasson a válságról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!