Nagy Benedek új szobra

<b>Ács</b> - A móri szobrászművész, <em>Nagy Benedek</em> Kossuth-szobrát vasárnap avatta fel <em>Szili Katalin</em>, az Országgyűlés elnöke.

Gábor Gina

A Komárom-Esztergom megyei településen széles körű közadakozással sikerült felállítani a szobrot. Nagy Benedek alkotása a  bazalt posztamenssel együtt több mint 3 méter magas.  Kossuth Lajos bronzból készült alakja  erőt, biztatást sugároz, karját üdvözlésre emeli, kezében a  jellegzetes kalap.      Kossuth egyik levelében tett említést az 1870-es években  megalakult ácsi olvasóegyletről, amely a politikus halála után vette  fel az Ácsi Kossuth Lajos Asztaltársaság nevet. A település  elöljárósága 1892-ben díszpolgári címet adományozott a száműzetésben  élő államférfinak, 90. születésnapja alkalmából. Az 1947-ben  megszűnt asztaltársaságot 2004-ben szervezték újjá. Akkor  határozták el: szobrot állítanak névadójuknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!