Egymillió ember egészsége a tét! Mégis lesz forrás a Szent György kórház fejlesztésére?

<b>Székesfehérvár</b> - Kivételesen egy hullámhosszon vannak a pártok megyei képviselői: a Közép-dunántúli régió több mint egymillió lakosának egészsége látná kárát, ha a Szent György kórház pályázatát tartalékba teszik.

Móré Erzsébet


Egy egész régiót érinthet a döntés
Fotó: FMH-archív

A  póluskórház azt jelenti: adott intézmény  egy   teljes  régió  lakosságának  egészségügyi  ellátását  a legmagasabb  szinten  képes  biztosítani.  Ehhez persze a legtöbb helyen, így a  Közép-dunántúli  régióban  is  fejlesztésre   van szükség.  Korábban - szakmai   javaslatra - a Fejér Megyei Szent György  Kórházat  hívták meg  a  pályázatra: ezen 12 milliárd  forint elnyerésére - ehhez  még az intézménynek  biztosítania kell a tízszázalékos önrészt - lesz lehetőség, ha lesz. 

Amint azt ugyanis már hírül adtuk, a kétfordulós pályázaton az intézmény  kilencedikként  végzett  és  úgynevezett tartaléklistára került. (Kilencen  pályáztak.) Ugyanakkor az elért  hetven pontjával  tovább kellene  jutnia a második fordulóba, hiszen  a  ponthatár hatvan volt. A fejlesztési forrást  az Európai Unió  biztosítja. 

A tartaléklistára kerülés híre (a döntésről máig nem kapott  sem az intézmény, sem a  fenntartó Fejér Megyei Önkormányzat   hivatalos  információt vagy elutasító határozatot)  nemcsak a  pályázót, hanem a megye országgyűlési képviselőit is sokkolta. A megyei közgyűlés elnöke, Balogh Ibolya, összefogásra kérte a  pártokat az ügyben. 

Molnár Albert  országgyűlési  képviselő (MSZP) sajtótájékoztatón jelentette be,  hogy   február 3-án levélben fordultak  Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. A  képviselő elmondta még: lát esélyt arra, hogy forrást találjanak ahhoz, hogy  a Szent György kórház  pályázata, s a fejlesztések  mégis megvalósuljanak. Részben kevésbé fontos beruházások  halasztásával, részben - minthogy a pénzt euróban kapják a pályázók - a    jelenlegi   forint-árfolyam   ebben az  esetben még kedvező is lehet.

A  kórház pályázatának ügyéről megkérdeztük  Gógl Árpád  képviselőt (Fidesz),  aki szerint legális formát kell annak találni, hogy ne fordulhasson elő: egy régió kimaradjon a fejlesztésből. Ez megengedhetetlen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!