Cece

2017.01.04. 10:42

Aranydiploma a tanár úrnak

Cece – Pusztai György harmincnyolc éven keresztül járult hozzá az általános iskola sikereihez.

V. Varga József

Az aranydiploma átadó ünnepségen az intézmény munkatársai és nyugdíjas pedagógusai köszöntötték nemrégiben.

Pusztai György 1939. június 1-jén született a Győr melletti Péren, középiskolai tanulmányait a Sárbogárdi Gimnáziumban kezdte 1953-ban – tudtuk meg Király Lászlótól, a Cecei Általános Iskola igazgatójától. Az iskolarendszeri változások miatt gimnáziumi éveit 1955-től Székesfehérváron folytatta, és ott tett sikeres érettségi vizsgát. Szabadegyházára helyezték, ahol gyakornokként kezdte meg pedagógusi pályáját. A gyakorlati év teljesítése után 1958-ban Fehérváron sikeres tanítói vizsgát tett.

Immár okleveles tanítóként folytatta munkáját, s közben sorkatonai szolgálatát is teljesítette. A honvédségtől 1961-ben szerelt le, és tért vissza a szabadegyházi katedrára. Tovább képezve magát, 1962-ben beiratkozott a Pécsi Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakos tanári képzésére, majd 1964-ben áthelyezését kérte Cecére, és munkába állt a Cecei Állami Általános Iskolában. Feleségével, Ildi nénivel a Milos iskolában kialakított szolgálati lakásba költöztek, majd évekkel később az iskola szomszédságában kezdték el felépíteni saját otthonukat, amelybe 1970-be költözhettek be.

Pusztai Györgyöt az aranydiploma átadó ünnepségen köszöntötték Fotó: Az iskola

Biológia-földrajz szakos diplomáját 1966-ban vette át, és onnantól kezdve tanította az általa oly szeretett tantárgyak ismeretanyagát a gyerekeknek, egészen 2002-es nyugdíjba vonulásáig. Pedagógusként cecei generációk sokaságát vezette be a természettudományok csodálatos világába, illetve okította őket igazi tanítóként minden szépre és jóra. Szakmai munkája elismeréseként hosszú ideig szakfelügyelőként is dolgozott, és megismerhette a környékbeli általános iskolákat, ahol tanácsaival, észrevételivel járult hozzá a fiatalabb pedagógusok fejlődéséhez.

Gyuri bácsi 45 évig állt a katedrán, és rendületlenül oktatta-nevelte az ifjúságot, a négy és fél évtizedből 38 évet töltött el a település általános iskolájában – tette hozzá Király László. Nem csak az iskolához, hanem Cecéhez is hű maradt, hiszen a családjával felépített ház igazi otthonnak bizonyult, feleségével azóta is itt töltik jól megérdemelt nyugdíjas éveiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!