Bulvár

2015.06.23. 09:35

Múltidéző - Egy falás "fagylalás": naponta 25 ezer tölcsérrel fogyott 1978-ban

Érdekesnek találom, hogy 1978-ban a Fejér megyei Vendéglátóipari Vállalat feladata volt, hogy a megye három pontján fagylalttal lássa el a lakosságot.

Kovácsné Hamberger Brigitta

„Ha nem sikerült volna új fagylaltgépeinket idejében munkába állítanunk, most nagyon melegünk lenne” – hallom a Fejér megyei Vendéglátóipari Vállalat illetékesétől. S ebben a véleményben nincs semmi csodálnivaló.

A vállalat feladata, hogy a megye három „forró” pontján – Székesfehérvárott, a Velencei-tónál és a móri bányavidéken – elegendő hűsítő tölcsérrel, régi cukrásznyelven „fagylalással” lássa el a lakosságot. A fehérvári fagylaltüzem igyekszik kitenni magáért. Naponta 25 ezer kétforintos adag fagylalt alapanyagát állítják elő higiénikus, romlásmentes fagylaltport alakjában. A vállalat saját készítésében csak az úgynevezett tejes készítmények, vanília, puncs, csokoládé, kókusz és kávé ízű fagylaltok forgalmazásával foglalkozik. Hogy teljesebb legyen a választék, ötfajta gyümölcsös készítményt üveges konzerv-fagylalt formájában szereznek be a Nagykozári Fagylaltüzemtől.

Elvben tehát tízféle fagylalt között válogathatnának. A gyakorlatban – mint valamennyiünk számára ismerős tapasztalat – örülhetünk, ha egyféléből kapunk egy kiadós tölcsérrel pár percnyi sorbanállás múltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!