Bulvár

2017.05.05. 09:32

A két jó Badár! - Szavak és csodák világa

Szabadbattyán - Már Rodolfo megmondta: Vigyázat! Csalok! Tamás finomabban fogalmaz: a közönség illúzió áldozatává válik. Sándor hunyorog: én nem csalok, legfeljebb nagyokat mondok. Még a szeme sem áll jól...

V. Varga József

Badár Sándor visszaeső... Bocsánat, visszatérő vendég. Tavaly járt először Szabadbattyánban, de Cseh Márta, a művelődési ház igazgatója nemrégiben újra visszahívta. A Dumaszínház aztán Bűvészszínházzal bővült: a stand-up comedy hazai nagyágyúja most fiával, Badár Tamással érkezett a településre.

Sándor a szavak nagymestere, Tamás körül meg szinte vibrál a levegő - Márta nem fukarkodik a dicsérettel. Most nem figyelnek ide... - kacsint mosolyogva. Mit faggatom én az igazgatónőt? - jegyzi meg rezignáltan az idősebbik Badár.

A humorista improvizál, a saját életéből merített anekdoták menetrendszerűen beindítják a rekeszizmok működését. Élmény pedig van bőven, hiszen ő pontosan az az ember, akivel mindig történik valami. Vagy ha nem, hát elmeséli úgy, mintha megtörtént volna. Ezt hívják színművészetnek! Nemrég tért haza a Himalája meghódításáról. A serpák azóta is emlegetik...

Badár Sándor, Cseh Márta, a szabadbattyáni művelődési ház igazgatója és Badár Tamás Fotó: A szerző

Az alma nem esett messze a fájától. Hát még a bűvész. A trükkök elképesztőek, parádésak, az előadás remek. Valóban, vibrál a levegő. A hihetetlen illúzióknak a közönség is részese, nemcsak nézőként, hanem segédként, bűvészinasként. Néhány kártyalap, lenyűgöző kézügyesség, meghökkentő gondolatolvasás (vagy annak a tökéletes illúziója), pár kifogástalan élccel megformált mondat - és a káprázatos est nem veszít erejéből.

Badár Sándor utánozhatatlan karakterszínész, sajátos humora, sodró lendületű rögtönzésfolyama és nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. A stand-up comedy műfaj egyik meghatározó hazai úttörője: Szőke András és az ő „köpönyegéből" számosan bújtak elő. Charlie Chaplin, az örök kisember figurája, az igazi clown karaktere, az elesettségében is szeretni való személyiség jelenik meg előttem mindig, amikor Badárt nézem, hallgatom. Igen, ő az a keserédes, őszinte bohóc. Nekünk ez jutott - magyarázza most is. És milyen jó, hogy így történt. Igen, nála a teljes fegyverarzenál: a szó, a beszéd, a gesztusok.

Badár Tamás 12-13 éves korában kezdte pályafutását, s a fokozatosság elvét vallva, eleinte kevesebbet, manapság egyre többet szerepel közönség előtt. Az országos sikert és ismertséget az egyik televíziós tehetségkutató műsor hozta meg a számára, amelyen megnyerte a zsűri különdíját. A modern technikát összeköti a bűvészettel, bevonva a nagyérdeműt is, interaktív kártyatrükkökkel varázsol. Egyetemre jár, úgy hírlik, az újságírással is kacérkodik. Mindene a mozi, a film. Vérében van a szórakoztatás, édesapjával rendszeresen fellép a Dumaszínházban. A szakmában legnagyobb példaképe a Mestere (nagy M-mel), Molnár Gergely (Mr. Jupiter). A bűvészet illúzió, álomvilág - mondja. És mi szeretjük a csodákat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!