Bulvár

2009.04.03. 11:53

A BBC bírságrekordja

London - Rekord pénzbírságot rótt ki pénteken a BBC-re a brit médiafelügyelet egy tavalyi rádióműsorért, amelynek vezetői obszcén telefonüzeneteket hagytak egy idős, köztiszteletben álló angol színész telefonján, és a hívások vágatlanul műsorba kerültek.

feol.hu

Az Ofcom - a távközlési és műsorszóró normákért felelős brit hatóság - határozata értelmében a BBC-nek összesen 150 ezer font (50 millió forint) büntetést kell fizetnie a hatalmas közfelháborodást keltő incidensért.
A BBC 2 rádió tavaly októberben sugárzott csevegős programjának felvételére vendégként hivatalos lett volna Andrew Sachs színész is, aki azonban más elfoglaltsága miatt végül nem tudott megjelenni a stúdióban.
Jonathan Ross és Russell Brand, a két műsorvezető elkezdte hívogatni Sachs telefonját, amelynek hangrögzítőjére egyre durvább üzeneteket mondtak rá. Ross népiesen egyértelmű szóhasználattal közölte például, hogy Brand együtt töltötte az éjszakát a színész igen csinos, 23 éves unokájával, Georgina Baillie-vel.
Ezután még jó ideig elviccelődtek erről a témáról, rendkívül sértő hangnemben kitárgyalva az állítólagos együttlét intim részleteit, és további, hasonló tartalmú üzeneteket hagytak Sachs telefonján. Az adás után a BBC-hez és az Ofcomhoz 45 ezer hallgatói panasz érkezett, ami szintén rekord.
A lavinaként terebélyesedő botrány megszólalásra késztette Gordon Brown miniszterelnököt is, aki "elfogadhatatlannak" nevezte a történteket.
Az incidens nyomán Brand távozott a BBC-től, Rosst - a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság legmagasabb fizetésű műsorvezetőjét - három hónapra letiltották, lemondott a 2-es csatorna két vezetője, a BBC pedig nyilvánosan elnézést kért.
Az Ofcom pénteken ismertetett, igen éles hangú határozata szerint a műsor tartalma "kivételesen lealacsonyító, megalázó és sértő" volt. A hatóság "rendkívül súlyos szerkesztés-eljárási hiányosságokat" is felrótt a BBC-nek.
 A BBC pénteken nyilatkozatban közölte, hogy elfogadja a határozatot. A társaság szóvivője elismerte, hogy a műsornak nem lett volna szabad adásba kerülnie. (MTI)
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!