Bulivan

2013.08.04. 13:40

Van-e szándék? - Interjú Lovasi Andrással

Székesfehérvár - Ha azt mondom, Jönni fog egy lovas Minden Kispál és Kiscsillag rajongó pontosan tudja, kiről van szó.

Debreceni Dávid

A koncert a FEZEN-en fantasztikus volt. Az ember igazán átérezhette azt az életérzést, amit a dalaikon keresztül megpróbáltak átadni. A késői időpont ellenére egész családias volt az egész fellépés.

- Mikor alakult a zenekar és kik a tagjai?

A zenekar 2006-ban alakult. A Kispál és a Borz első basszusgitárosa Ózdi Rezső volt. Együtt kezdtük el a zenekart. Időközben Rezső abbahagyta a zenélést. Eltelt húsz év, és  a jubileumi koncert után, újra elkezdtünk együtt zenélni.  Lett egy csomó dal, ami igazán nem Kispál és a Borz jellegű, eltért tőlük. Időközben megjelent az együttes dobosa, valamint kellett még hozzá a Leskovics Gábor (Lecsó). A Greatest Hits vol.1 c. lemez megjelenése után, megalakult a banda.

A népzenei motívumokból a Kiscsillag örökített-e át valamit? Akár szövegileg akár zeneileg?

- Nem! Szövegileg teljesen más jellegű lett. Viszont zenében, a Mol kútnál című dal az, amiben felfedezhető népies akkordmenet. De ez nem igazán mondható ténylegesen népzeneinek. Hisz a popkultúrában ugyanúgy előfordul.

- Mit gondolsz azokról, akik azt állítják, hogy a szövegeiteknek nincs értelme?

Úgy gondolom. akik ezt mondják, azért teszik, mert talán túl sűrű nekik. Ugyanis, én soha nem írok le úgy egy sort, hogy ne lenne mögötte értelem. A dalaink soha sem üres frázisok.

Terveztek még gyermekeknek szóló dalokat írni Az Olajoshordó című szám után?

Nem. Ez egy egyszeri felkérés volt. Igazából nem gyerekeknek íródott.  Körbenéztünk, hogy az akkor elkészült számok közül melyik lenne jó, és ezt találtuk megfelelőnek. Szerintem jól választottunk, mert nem egy gügyögős dal, és pont beleillett abba a környezetbe.

- Jól tudom, hogy az előző lemezetek után idén jön az új?

- Igen készülünk egy új lemezzel. Tizenöt dal már kész van belőle, de ez nem garancia arra, hogy az összes rajta lesz a cd-n. Őszre reményeink szerint befejezzük az albumot. Igazából szeptember végére akár meg is jelenhetne. Ha úgy gondoljuk, hogy van még mit javítani rajta, akkor már csak jövő év elejére várható.  Mivel ez egy lemez, konkrét időkorlát nincs.

- A Kispál és a Borzban a Kétfejű szörnyeteg című számot közösen adtátok elő. Lesz az új lemezen Lovasi-Leskovics féle közös dal?

- Az új lemezen van olyan dal, amit csak ketten játszunk. De igazából nem erre épül, hisz a Kiscsillag nem erről szól: vannak dalok, amiket én, de vannak számok, amiket vagy a Lecsó, vagy az Ábel énekel. Az új lemezen a dal duettnek tekinthető. Én énekelem, a Lecsó pedig gitározik benne. De ez így tetszik  nekünk, nem akarunk bele több hangszert, mert így szép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!