Bulivan

2013.07.09. 09:57

Sztárock a FEZEN-en: A korosztályokat egyesítő Deep Purple

Az idei FEZEN legnagyobb sztárja kétségkívül a hard rock no. 1 zenekara, a Deep Purple lesz. Nagy élmény vár mindazokra, akik ott lesznek augusztus 3-án 20.30-kor a Nagyszínpad előtt.

Silye Sándor

A mára élő legendává vált csapat 1968-ban alakult, az "igazi" Deep Purple Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Pace összetételű csapata 1969-től létezett, egészen 1973-ig, amikor először oszlott fel. Olyan gyémánt csodák jelentették az első 4 évüket, mint a Black Night, a Fireball, a Highway Star, a Child in Time, a Smoke on the Water, és így tovább.

Hosszabb szünet – 1976-1984 – után újra együtt muzsikáltak a tagok, de ettől kezdve állandó tagcserék miatt már soha nem zenélt együtt az eredeti csapat. Steve Morse gitáros oly régóta van a zenekarban, hogy már alaptagnak számít, míg John Lord helyét Don Airey vette át a billentyűknél. Így is 18 albumukat több mint 100 millió példányban adták el, és bár a kezdeti sikereket nem mindig tudták felülmúlni, de tény: minden hanghordozójukon lehet találni gyöngyszeme(ke)t.

Lemezeik között sikeres koncertalbumok is találhatók, és a világ leghallgatottabb „live” anyaga alighanem a Made in Japan. Kísérletező kedvükben megannyi stílust házasítottak: rockot a komolyzenével, bluest a progresszívvel, popot a pszichedelikus hatásokkal, ezzel pedig szélesre tárták a világ arénáinak kapuit, és a tömegek hömpölyögtek, hömpölyögnek azóta is megállás nélkül azokon befelé. És megteszik ezt Székesfehérváron is.

Még a múlt év szeptember 6-án jelentette be hivatalosan a megyeszékhely polgármestere, Cser Palkovics András az örvendetes tényt, hogy a Deep Purple jön a FEZEN-re, ezzel is emelve a Szent István Emlékév rangját! Örömteli, hogy az eredeti banda több, mint fele itt lesz a megyeszékhelyen, Ian Gillan énekes, Ian Paice dobos, Roger Golver basszeros mellett Steve Morse gitáros és Don Airey igyekszik pótolni a családi vállalkozásban zenélő Blackmoret és az elhunyt Lordot. Tehát: nagyszerű sztárok ígérnek csodálatos estét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!