Bulivan

2013.07.14. 22:00

Hörgő heves metal - Világhírű death metal bandák a FEZEN-en

Közelebb kerültünk a megyeszékhely legnagyobb könnyűzenei eseménye, a FEZEN nulladik napja felé. Hogy aztán négy napon át dübörögjön a Takarodó úton a ZENE ...

Silye Sándor

Tudjuk, ezért is szeretjük: a FEZEN napjai alatt keményen zúznak a rockerek. A heavy metalt néhányan heves metalként játsszák, míg mások a lágyabb hard vonulatot követik, de megtalálhatók itt az alternatív vonulatba sorolható muzsikák is. Ma két rock csapatról szólunk. A keményebb vonulatról két sztárbanda gondoskodik: az Amorphis és a Fear Factory.

Az Amorphis legénysége kíméletlen death metallal indította karrierjét 1990-ben, majd az ezredforduló környéke egyik legelismertebb progresszív rock bandájává lettek. Az énekescserét követően sikerrel olvasztották egybe a múltat, a jelent, a jövőt, és egy színesebb, tökéletes zenei világ született.. Hátborzongató és magasztos harmóniák fonódnak össze a finn népzenei elemekkel díszített alapokon. Nyolc éve áll a banda élén Tomi Joutsen, aki mára az egyik legismertebb finn. Csapata a koncertjein katartikus élményt ad, és erre lehet számítani tőlük a fehérvári fesztivál záró napján is.

Hátborzongató dallamok, finn népzenei alapon, ez az Amorphis

Az 1989-ben alakult Fear Facrory innovatív hozzáállása megváltoztatta a műfaj zenei terét. Burton C. Bell énekes először vegyítette a goromba hörgést tiszta énekdallamokkal, sőt, nászra kényszerített két egymással háborúban álló zenei stílust, mint a metal és az elektronika. A Demonufactura című albumuk mérföldkőnek, zenetörténeti korszakmegjelölésnek nevezhető. A 2012-es The Industrialist című lemezük az elmúlt 15 év legerősebb stúdiós teljesítménye, és azt, hogy az élő szövet a fémvázon ugyanolyan masszív mint az aranykorban, augusztus 2-án a FEZEN színpadán is bizonyítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!