Bicske

2016.09.02. 10:27

Gyümölcs a tálban, lekvár az üvegben

Bicske – Kiskertekben termett zöldségek, gyümölcsök a kiállítási tárgyak a kertbarát „tárlaton”, s kicsinosított befőttes üvegekben a tartósított termékek. Ráadásnak kézimunkák, régi szerszámok, eszközök.

Zsohár Melinda

A bicskei művelődési házban fontos esemény a negyvenkét éve alakult Kővágó Antal Kertbarát Kör terménybemutatója így ősz elején. Sajnos, öregszenek a tagok, panaszkodnak, Lukács Róbert ötvenesként vezeti az érett csapatot, a mostani kiállítók között nem kevesen nyolcvan felettiek. A hatvanas derékhad, többségükben hölgyek, lelkesek és fiatalosak, ötvözik a hagyományos háziasszonyi tudásukat a mai kor kihívásaival. Rokonszenves szemlélet- és életmódot sugároznak a föld- és kertszeretetről.

Rácz Piroska a törzstagokkal -  összeszokott baráti körré lettek a kertészkedők
Fotó: Zsohár Melinda

Bicskén évtizedek óta rang jó kertészként óriás tököt, különleges babot, keresztezett, szépséges gyümölcsöket termeszteni! Idén kevesebb a zöldség, az időjárás miatt nem remekeltek, mondják a kertbarátok, s inkább különleges befőtteket, lekvárt, dzsemet, savanyúságot hoztak el, gusztusosan kidekorált üvegekben.

Lukács Róbert Horváth József méhész átlátszó kaptárával - dolgoznak a szorgos méhek

Magyarországon százéves a kertbarát mozgalom, 1916-ban Diósgyőrben vasgyári munkások alapították meg az első kertbarát kört. A bicskei kertbarátok is többnyire az iparban dolgoztak, gyárakban, üzemekben, vagy értelmiségiként keresték kenyerüket. Nem a klasszikus gazdálkodók, parasztemberek csatlakoztak hozzájuk, inkább hobbi és kikapcsolódás a mai napig ez a tevékenység e körben.

Rácz Piroska lányával és unokájával. Az unoka sokat segít a mamának

Érdekesség, hogy mivel a rendszerváltás előtt alakult civil szervezet ők, a tagság persze nem politizálhatott szóbeszéd szintjén sem. Később pedig szándékosan tartották meg a politikamentességet, hiszen nyilvánvaló lett ki-ki az eszmei hovatartozása, ám sem vitázni, sem haragudni nem kívántak ezért. Utazik a csapat, a délvidéki temerini kertészekkel kertbarát testvériségben állnak, disznóöléseket, szüreteket tartanak. Az őshonos fafajták visszatermesztési programjában is beszálltak, óvodák udvarára ültették el őket, mondja Lukács Róbert. Ebben Győri Imre személyében leltek támogatóra, aki az egyik régi bicskei üzem vezetője, tulajdonosa, s jó ügyek mellé áll csöndesen.

Házaspárok, barátok művelik a Bicske környéki szőlősdombokon, a háznál a nagyobb terciákat, a borkészítés is hagyomány. Sipos Józsefné egyenesen házi patikaként ajánlja tinktúráit, gyógyfüveit. Rácz Piroska likőröket, szörpöket készít, különleges összetételű befőttekkel, lekvárokkal kísérletezik, férje, unokái is segítenek otthon: a házi ketchupban és zakuszkában nincs adalékanyag, tartósítószer. Az idei kiállítást is ő szervezte segítőtársaival, amúgy is roppant tevékeny. Ha végez a kerttel, főzéssel, családi kötelességekkel, gobelint hímez. A művelődési ház nagyterme hangulatos piachoz hasonlatosan fest!

A Buzogány és a Temesvári házaspár gyümölcsei éppen nem mutatják a szeszélyes nyár következményeit. Körte, alma, szőlő, barack, szilva kínálja magát, s minden zöldségen, gyümölcsön látszik a kiskerti szabálytalanság. nem a nagyüzemi egyenszépség a jellemző, vegyszereket is csak módjával használnak, hangsúlyozzák a kertbarátok. Határvölgyi Istvánné befőtteket állított ki, a régi magyar kertek szerény virágaiból kötött csokrokat, teákat csomagolt illatos füvekből. A csabdi Stockbauer Jánosné vöröshagymafüzére, sárga, piros, lila krumplija étvágygerjesztő, Miskei Zsigmondék méteres babokat hoztak. A befőttesüvegek esztétikai fejlődése ugyancsak nyomon követhető, árulja el Rácz Piroska, egyre takarosabbak az üvegek: csinos kalapokat, szoknyákat, feliratokat kapnak. A Fürge ujjak kézimunkaköröseit is ő fogja össze, kedves faliképeiken népviseletes kislányok mosolyognak.

Egyéb bicskei érdekességeket is becsempésztek a tradíció jegyében az őszi kiállításra. Cserkuti István kovácsmester régi lópatkoló szerszámait, Mike János régiségeit, az asszonyok hímzéseket hoztak, Koczor Viktória hobbiból korongozik, sötétbarna kerámia étkészlete saját használatra készült. Horváth József méhész átlátszó kaptárban elhozta méheit, a királynőt meg is jelölte, a bámészkodásban különféle mézeit kóstolgathatják. Imeli László képeslap gyűjteményéből néhány felnagyított példány idézi meg a százéves Bicskét. Döme Kata főzött a különleges fűszereivel, az egészséges és az ázsiai konyha propagálójaként. A kertbarát körösök tradicionálisak, ám nyitottak az új ízekre, az új növényfélék termesztésére, a változatos tartósításra, de csakis egészségesen.

Óvodások, iskolások látogatják meg a nagymamák és nagypapák kiállítását, akik abban reménykednek, hogy lesznek Bicskén fiatal követők. Ismét sok a feltöretlen, műveletlenül, gazdátlanul maradt kert. Kicsiben alkotásra várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!