Bicske

2015.04.09. 14:55

237 millió forint a bicskei kastély angolparkjának helyreállítására

A terv az – hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón -, hogy a 11 és fél hektárnyi, arborétum jellegű kertet múlt század eleji állapotába állítsák vissza.

S. Töttő Rita

A park kerti tavának, valamint a hozzá tartozó hídnak a rekonstrukciója, a 80 ezer új növény ültetése, a szökőkutak kialakítása mind méltó születésnapi ajándék lehet az idén 85 éves gyermekotthon számára. A munkálatok során elbontották a nem műemléki jellegű utakat, a régészeti ásatások alapján kijelölt vonalon pedig új, dolomit kaviccsal feltöltött sétányokat alakítanak ki. Az egykori üvegház romjait feltárták, a díszmedence pedig korhű mását kapja vissza. A keretből új öntözőrendszer kialakítására is futja.

Rálátás a munkálatokra a kastély díszterméből (Fotó: S. Töttő Rita)

Marjay Gyula, az MNV ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgató hozzáfűzte: már az is ritka, hogy ilyen szép állapotban fenn tudott maradni egy ilyen komoly feladatokat ellátó intézmény. Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei igazgatója pedig leszögezte: szakmailag és anyagilag is fejleszteni kívánják az itt működő intézményt.  Az elsősorban nehéz sorsú gyermekek otthonaként működő kastély sorsa azonban az utóbbi időben megkérdőjeleződött, ám a felmerült kétségeket Tessely Zoltán országgyűlési képviselő eloszlatta, s kijelentette: nem szűnik meg a szociális és gyermekvédelmi feladatok ellátása a kastélyban. A szakpolitikai államtitkár ígéretét tolmácsolva elmondta: ha csak egy ilyen feladatokat ellátó intézmény maradhat is, az biztosan Bicskén lesz.

Bejárásra invitálta a résztvevőket Vásárhelyi János (jobbra), a gyermekotthon igazgatója (Fotó: S. Töttő Rita)

A kastély parkjának felújítása néhány hónap múlva befejeződik (Fotó: S. Töttő Rita)

Tessely emellett felvázolta tervét a kastély megközelíthetőségét illetően is: reményei szerint újabb úttal csatolhatják majd az M1-eshez kötődő „vérkeringésbe” az angolparkot, valamint a bicskei csillagdát is. Ez utóbbi ingatlan felújításának kérdése ugyanis újból felmerült, gondolva a bicskei kötődésű Nagy Károly kultuszának felelevenítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!