Bicske

2012.03.21. 11:28

Saját kút, helyi víz - megkapták az engedélyt a mányiak

Mány - Megnyerték a több éve húzódó pert, a nyár végére talán a saját kútjuk vizét isszák a mányiak - olcsóbban, mint a mostanit.

Zsohár Melinda

Megkapták a vízjogi létesítési engedélyt -  ez teszi lehetővé, hogy a község a saját kútjából nyerjen vizet. Igaz, a kút tulajdonjogának csupán 15 százalékát birtokolják, Bicskével és Csabdival osztoznak a  víznyerő helyen.
 Hat évvel ezelőtt vásárolták meg a kutat, nem titkolván: nagy terveik vannak vele, foglalja össze Ugron Zoltán mányi polgármester. A vezetékes víz az országban az egyik legdrágább Fejér megye e részén, s úgy gondolták, inkább kutat vesznek. A víz- és csatornadíj jelenleg bruttó 1256 forint köbméterenként, a  vízdíj pedig  nettó 614 forint (plusz áfa), a csatornadíj nettó 370 forint plusz áfa, a vízterhelési díj 4,9 forint plusz áfa.
Csakhogy az ivóvíz szolgáltató, az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. megtámadta az  engedély kiadását, s a városnak és a két falunak mostanáig nem sikerült megvalósítania az elképzelését.
 Nincs harag, szögezi le Ugron Zoltán, a szolgáltató is a maga érdekében járt el, s a települések is, a végén szerencséjükre az utóbbiak nyertek. Persze az önkormányzatok nem vízművek, így a kutat bérbe adták a Fejérvíz Zrt.-nek, amelyik vezetéket épít, s utána immáron ő szolgáltat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!