Belföld

2011.10.28. 09:53

Szigorúbb lett a katasztrófavédelmi törvény

Szigorúbb feltételek vonatkoznak a jövő év elejétől azokra az üzemekre, amelyek az általuk tárolt veszélyes anyag alacsony mennyisége miatt eddig nem tartoztak a katasztrófavédelmi hatóság hatáskörébe - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken.

MTI

A közlemény szerint az október 20-án közzétett új katasztrófavédelmi törvényre - bár rendelkezései csak 2012. január 1-től lépnek hatályba - az érintettek már most megkezdték a felkészülést.
   
Az OKF felkérte az általa ismert üzemeltetőket, hogy az új jogi szabályozás hatálya alá tartozó telephelyeikről előzetesen szolgáltassanak adatokat, és felhívta figyelmüket arra is, hogy az üzemazonosítási kötelezettség elmulasztása kétmillió, míg az engedélyköteles tevékenység engedély nélküli végzése hárommillió forint katasztrófavédelmi bírsággal sújtandó a jövő év elejétől.
   
Az úgynevezett küszöbérték alatti üzemeknek 2012. március 31-ig kell telephelyeiket azonosítani és azokról a hatóságnak bejelentést tenni. A jogi szabályozás változásairól a hatóság részletes tájékoztatót, a feladatok végrehajtásához pedig útmutatót ad az üzemeknek - tették hozzá.
   
A közlemény kitér arra, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek - az előírások betartása és az alapos hatósági munka mellett is - potenciális veszélyforrást jelentenek a lakosságra és a környezetre, és szükség esetén a beavatkozóktól is speciális képzettséget és eszközöket igényelnek, ezért az érintett üzemeknek a jövőben katasztrófavédelmi hozzájárulást kell fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!