Belföld

2009.07.09. 11:25

Szaporodik a rendőrállomány: nő a biztonság, a rend és a nyugalom?

Budapest - A rendőrség a folyamatos megújulás közepette egyre inkább képes rendet tartani, biztonságot, nyugalmat szolgáltatni az ország polgárainak - egyebek mellett erről beszélt az igazságügyi és rendészeti miniszter a frissen végzett rendőr tiszthelyettesek és tisztek részére rendezett ünnepélyes feladatmeghatározó eligazításon csütörtökön Budapesten.

feol.hu

Draskovics Tibor azt mondta: a rendőrség dolga megálljt parancsolni, amikor a termény ellopásáról, egy bank kirablásáról, zsebtolvajlásról, lakásbetörésről, fegyveres rablásról vagy bírósági ítélet semmibevevéséről van szó.  Kedvező folyamat, hogy ebben az évben egynegyedével csökkent a bűncselekmények száma és egynegyedével kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor kedvezőtlen folyamatot jelez, hogy növekedett a fegyveres rablások, a vagyon elleni bűncselekmények száma és gyengült az emberek biztonságérzete, mindez újabb kihívások elé állítja a rendőrséget - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendőrség politikai tevékenységet nem folytathat. Hovatartozását a rendőr a szavazófülében kifejezésre juttathatja lelkiismerete, hite szerint, ám szolgálatban köteles válogatás nélkül mindenkivel szemben fellépni, aki a törvényt megszegi - figyelmeztetett.

Draskovics Tibor arra is kitért: a gazdasági nehézségek ellenére a vezetés fontosnak tartja, hogy a rendőrök jövedelme ne csökkenjen. Hiszen a nehéz helyzetben nagyobb felelősség is hárul rájuk és a társadalom elvárásai is magasak a rendőrökkel szemben - mondta.

Bencze József országos rendőrfőkapitány beszédében kiemelte, hogy a most pályára lépő rendőrök a budapesti és a Pest megyei állományt erősítik. Ez azért is indokolt, mert az előforduló, ismertté vált bűncselekmények hozzávetőleg egyharmada éppen e térségben terheli a közbiztonságot.

Kiemelte: a rendőrök éles helyzetben gyakran néhány másodperc alatt kell, hogy helyes döntést hozzanak, ennek pedig a megfelelő képzettség a feltétele. A rendőriskolák színvonala állja az összehasonlítás próbáját más országok hasonló intézményeivel - közölte az országos rendőrkapitány.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!