Belföld

2010.04.28. 02:35

Sikeres válasz a válságra

Fejér megye - A vállalkozások eredményesnek tartják a munkahely-megőrző támogatásokat derült ki egy, a munkaügyi központ és a kamarák által elkészített felmérésből.

Klecska Ernő

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ a régió kereskedelmi és iparkamaráival együttműködve készítette el a munkahely-megőrző pályázatok értékelését végző kutatást.
 A decentralizált foglalkoztatási alapból összesen 104 munkáltatót, jellemzően kisvállalkozások néhány fős támogatási igényeit volt lehetőség támogatni a múlt évben a régióban. A kutatás készítői e központi foglalkoztatási alapból 109 nyertes és további 200 nem nyertes pályázótól érdeklődtek. Ezen felül még összesen 83 munkáltatót is megkerestek, amelyek az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány pályázatán próbálkoztak, és közülük 37 munkáltató különböző nagyságrendű támogatást nyert. Voltak olyan pályázók, amelyek több forrásból is igényeltek támogatást, ezért mintegy 460 pályázót arra kértek, hogy vegyen részt a felmérésben, és harmaduk, 155 cég együtt is működött.  A munkahely-megőrző pályázatokon a választ adó munkáltatók 1412,2 millió forint támogatást nyertek 6308 fő munkahelyének megtartására. Egy munkahely megőrzésére 223,9 ezer forint jutott.
A válaszokból kiderült: a támogatásokban részesülő munkáltatók a támogatás elnyerésével párhuzamosan különféle racionalizálási, átszervezési intézkedésekre is kényszerültek a vállalkozásuk további gazdaságos működése érdekében. A választ adók 30,7  százaléka az interneten szerzett tudomást a pályázás lehetőségéről, de számtalan munkaadó két-három információs csatornáról is beszámolt. Második helyen az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Közép-dunántúli Kirendeltségeitől, a régióközpontból, de volt, aki a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban hallott e lehetőségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!