Belföld

2011.04.19. 14:30

NNI: egész Európára kiterjedő embercsempész-hálózat ügyében zárult le a nyomozás

Lezárta a nyomozást egy egész Európára kiterjedő embercsempész-hálózat ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), az eljárás során 11 gyanúsítottat vontak eljárás alá - jelentette be Boross Zoltán, az NNI kiemelt migrációs ügyek osztályának vezetője kedden Budapesten.

MTI

Boross Zoltán a soros magyar EU-elnökség keretében, a Vietnamból kiinduló és a szervezett bűnözés által támogatott illegális migráció visszaszorítása érdekében rendezett konferencia sajtótájékoztatóján elmondta: a nyomozás 2009 óta folyt, és a napokban kezdték meg az iratismertetést.
Az osztályvezető elmondta: a szervezet 2008-ban Magyarországon legálisan vagy illegálisan tartózkodó vietnami állampolgárságú személyeket látott el már itt élő, magyar állampolgárságú vietnami nemzetiségű személyek okmányaival, majd azok felhasználásával különböző európai országokon keresztül, egy utazási iroda alkalmazottainak segítségével foglalt repülőjegyekkel az Egyesült Királyságba juttatták őket. 
Jellemzően nem csoportosan, hanem egyesével vagy kettesével csempészték az embereket, akik a csempészeknek mintegy tízezer eurót fizettek. Egy-egy kölcsönkért okmányt több alkalommal is felhasználtak, a csempészetteket a fotón szereplő ember fényképe alapján maszkírozták, sminkelték át.  Boross Zoltán kiemelte az ügyben tanúsított nemzetközi együttműködést, a rendőrségi vizsgálat az Europol Irodával, az angol, az ír, a holland, a belga, a cseh, az osztrák, a svájci és az olasz hatóságokkal szorosan együttműködve zajlott. Az Egyesült Királyságban három emberrel szemben adtak ki elfogatóparancsot, közülük egyet fogtak el. Az ügyben két vietnami és kilenc magyar állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel, közülük hét embert közokirat-hamisítás bűntettével, egyet pedig okirattal visszaéléssel is gyanúsítanak. Velük szemben vádemelést fog javasolni az NNI a Fővárosi Főügyészségnek. 

Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium nemzetközi és európai helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: kiemelt figyelmet fordítanak az illegális vietnami migráció visszaszorítását célzó projektre, amely operatív rendőri együttműködést tartalmaz, ez már kézzelfogható eredményeket is hozott. 
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság finanszírozásával indított projekt számos európai országot érint. Hozzátette: a projekt záróaktusa volt a konferencia, a tanulságokat írásba foglalták, és a tapasztaltakat összefoglaló formájában rendőri használatra bocsátják. Kiemelte, hogy a projekt eredményeit a belbiztonsági munkacsoport is figyelemmel kíséri, és a közös munka olyan sikeresnek bizonyult, hogy már a következő projekten gondolkodnak a szakemberek.
André Baker, az Egyesült Királyság súlyos és szervezett bűnözés elleni ügynökségének igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy az illegális vietnami migráció azért irányul országuk felé, mert ott egy év alatt egy kábítószer-ültetvényen dolgozó vietnami megkeresi tíz, hazájában élő vietnami tíz évre elegendő keresetét. Sokszor "elképesztő körülmények között" kerültek be az országukba a migránsok, volt, akit zárt szemeteszsákban csempésztek be, és csodának nevezte, hogy az utazások közben senki nem halt meg. Azt mondta, az elmúlt három évben azt tapasztalták, hogy sokan közülük adósságcsapdába, borzasztó körülmények közé kerültek, csak a feltétlenül szükséges élelemhez jutottak hozzá. Sokakat megvertek, meggyilkoltak, de volt olyan eset is, amikor elraboltak valakit, és a vietnami családtól követeltek váltságdíjat érte.     A vietnamiakat marihuánaültetvényeken foglalkoztatták, egy "kertész" hat ültetvény felügyeletét tudja ellátni - mondta Baker. Szerinte a vietnamiaknak ezt szerepét lassan brit és más bűnözők veszik át.       Ismertette: az összehangolt akciókban 98, illegális migrációban segédkezőt fogtak el és 114 migránst szabadítottak ki. Baker a kulcsországok közé sorolta Magyarországot, Németországot, Franciaországot és az Egyesült Királyságot, de mint mondta, a munkában a szlovákok és a csehek is részt vettek.     Elmondta azt is, hogy az erőfeszítések eredményeként az Egyesült Királyság már kevésbé végcél a migránsok számára, közülük sokan inkább a tranzitországokban maradnak, és ott próbálnak megélni ültetvényekből.       
Boross Zoltán az MTI kérdésére elmondta: ezt a jelenséget 2008-tól tapasztalják Magyarországon is, 54 ültetvényt számoltak fel, és 68 ember ellen indult eljárás, közöttük mindössze két magyar állampolgár van. Hozzátette: azt tapasztalták, hogy "jó a koprodukció” a cseh és a budapesti ültetvényeket fenntartó vietnamiak között. Kifejtette azt is, hogy egyre inkább az angol és a holland üzemeltetési módszereket veszik át Magyarországon is, egyre gazdaságosabb, konspiráltabb szervezetekkel találkoznak. Az ilyen típusú bűncselekmények veszélye Romániában, tehát a schengeni határokon kívül is megjelent.     A szakemberek a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy folyamatról van szó, és közös fellépés szükséges, mert bár egy-egy csoportot elfognak és felszámolnak, a helyükre újak lépnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!