Belföld

2011.06.14. 14:00

MSZP: alkotmányellenes és koncepciós pereket alapoz meg a büntetőeljárás módosítása

Az MSZP szerint alkotmányellenes és a koncepciós büntetőeljárások alapjait rakja le az alkotmányügyi bizottság kedden benyújtott javaslata.

MTI

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő újságíróknak elmondta: a bizottság indítványa átfogóan módosítaná a büntetőeljárás és a polgári perrendtartás szabályait. Kifogásolta, hogy a módosítás annak a Központi Nyomozó Főügyészségnek adna további jogköröket, amelyet - mint fogalmazott - "maguk az ügyészek, stílusok és módszereik miatt ávónak neveznek".
A szocialista politikus kifejtette: a javaslat alapján a kiemelt ügyekben 72 óráról 120 órára növekedne az őrizetbe vétel lehetséges időtartama, és a vádlott az első 48 órában nem találkozhatna a védőjével, így ha ebben az időszakban hallgatják ki, ügyvédje nem lehet jelen a kihallgatáson.
Bárándy Gergely kijelentette: ez a rendelkezés a hatályos alkotmánnyal és a január elsején hatályba lépő alaptörvénnyel is ellentétes, mivel azok egyaránt kimondják, hogy a büntetőeljárás alá vont személyeket az eljárás minden szakaszában megilleti a védelemhez való jog. Elmondása szerint a bizottság ülésén a fideszes igazságügyi államtitkár is annak az aggodalmának adott hangot, hogy az indítvány alkotmányellenes.
Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a javaslatot - mint azt szavai szerint az ülésen Balsai István, a testület elnöke közölte - az ügyészség dolgozta ki, mondván az ügyészségnek nincs törvénykezdeményezési joga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!