Belföld

2009.04.23. 15:16

Megnyílt a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest - A magyar és a román kultúra közötti erős kapcsolatokat hangsúlyozta a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki megnyitóján Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint a díszvendég ország, Románia képviseletében megjelent Adrian Lemeni kulturális miniszterhelyettes és Mircea Mihaies, a budapesti Román Kulturális Intézet alelnöke.

feol.hu

"A könyvre adott pénz látszólag kidobott pénz, mint a vetőmag" - idézte Szili Katalin Gárdonyi Gézát, hozzátéve: a gazdasági válság idején gyakran kényszerül az ember választásra, de a kultúrára mindig érdemes áldozni.
Emlékeztetett: Románia mintegy 30 szerzővel érkezett a könyvfesztiválra, ahol a következő négy napban jelen lesznek a nagyobb erdélyi kiadók is.
Szili Katalin kiemelte: Magyarország számára különösen fontos, hogy a szomszédos országokkal közös kulturális örökségét tartós kapocsnak és egyben értéknek is tekintse. "A könyvfesztivál fő mondanivalóját éppen ebben a kulturális sokszínűségben és annak ünnepi megnyilvánulásában látom" - fogalmazott.
A könyv és a szerző jog április 23-i világnapja kapcsán Szili Katalin felhívta a figyelmet a törvényhozók felelősségére is: "meg kell teremtenünk a jogbiztonságot a szellemi értékeket alkotó emberek számára".
A Magyarország és Románia közötti jó együttműködés jeleként értékelte országa idei díszvendégségét Adrian Lemeni. 
A XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál mintegy ötvenezer kötettel várja az érdeklődőket. A Millenáris park szinte egész területét elfoglaló rendezvény több mint 1500 négyzetméteren, a tavalyinál több helyszínnel, hosszabb nyitva tartással vasárnapig várja a könyvbarátokat. Négy nap alatt több mint 500 programon vehetnek részt a látogatók. A könyvfesztiválra számos kiadó időzítette újdonságait, a rendezvényre több mint 100 új kötet jelenik meg.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!