Belföld

2009.09.29. 12:31

Megkezdődött az influenza elleni vakcinák kiszállítása

Magyarország a világon az első, ahol a lakosság 20 százalékát be lehet oltani október elejére - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján, az ÁNTSZ XI. kerületi kistérségi intézetében, ahol ekkor kezdődött meg az influenza elleni vakcinák kiszállítása.

feol.hu

"Ez a járvány úgy közelít, mint egy nemzetközi gyorsvonat" - mondta a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Hozzátette: a járvány addig nem nyugszik, amíg a világ 70 százalékával kapcsolatba nem kerül.
A tájékoztató írásos sajtóanyaga szerint ezen a héten országszerte 650 ezer szezonális és 650 ezer pandémiás, új típusú influenza elleni vakcinát szállítanak ki az ÁNTSZ kistérségi központjaiba.
Falus Ferenc kérdésre elmondta: a vakcinák elszállításáról az oltás helyére a háziorvosoknak kell gondoskodniuk.
Hozzátette: jövő héten megkezdődhetnek az oltások.
Az új típusú influenza többnyire enyhe megbetegedéseket okoz, de előfordulnak halálesetek is, Magyarországon eddig ketten haltak meg, világszerte háromezren, és egyre többen kerülnek kórházba - mondta a tiszti főorvos.
Az új típusú influenzával szemben a fiatalok teljesen védtelenek, az idősebbeket viszont jobban veszélyezteti a szezonális influenza - jegyezte meg a tiszti főorvos.
A pandémiás, új típusú és a szezonális influenza elleni oltóanyagok egy időben különböző testtájakra beadhatók.
Falus Ferenc kiemelte: a védőoltásoknak nemcsak az egyén szempontjából kedvező a hatásuk, mivel ha 60 százaléknál többen vannak beoltva, akkor az közösségi védelmet is jelent. Ez például egy négytagú család esetében azt jelenti, hogy ha hárman be vannak oltva, akkor a negyedik családtag megfertőződésének is kisebb az esélye.
Az országos tiszti főorvos azt tanácsolja a háziorvosoknak, hogy az oltást kezdjék a legsúlyosabb, krónikus betegekkel, azon belül is a fiatalabbakkal. Rajtuk kívül a terhes nők és a gyerekeket gondozók oltása különösen fontos még.
A védettség az oltást után két héttel alakul ki, és több hónapig tart. Enyhe szövődményei lehetnek, így például bőrpír, hőemelkedés, a kar zsibbadása.
Arra az felvetésre, hogy egyes sajtóhírek szerint a magyarországi oltóanyag 70 százalékos védettséget nyújt, más országokban azonban 100 százalékos hatásfokút használnak, az országos tiszti főorvos azt mondta: tökéletes védelem nincs. A 70 százalék egyébként is egy átlag, a védettség aránya a fiatalok körében sokkal kedvezőbb.
A szezonális influenzára 7-8-féle védőoltás kapható a patikákban, de az új típusú influenza ellen idén kizárt, hogy többféle védőoltás vásárolható majd - mondta Falus Ferenc.
Arra az újsághírre, hogy egyes háziorvosok sokallják a védőoltás beadása előtti adatkérést a pácienstől, a tiszti főorvos úgy válaszolt: ez nem bonyolultabb, mint egy recept felírása.
Egy másik kérdésre pedig megjegyezte, ha a feketepiacon is megjelenik a hamisított vakcina, az bűnüldözési probléma lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!