Belföld

2011.06.07. 09:54

Mátyás-szoborcsoport: RMDSZ-es politikusok szerint képtelen javaslat a pénz visszafizetése

Képtelenségnek, politikai fogásnak minősítik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári tisztségviselői az egyik román liberális honatya javaslatát, amely szerint a város önkormányzata fizesse vissza azt a 400 ezer eurót, amivel Magyarország hozzájárult a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához.

MTI

A Mátyás-szoborcsoport tavaly év végén befejeződött felújítása körülbelül 800 ezer euróba került, az összeget  fele-fele arányban állta a magyar és a román kormány. 
Horea Uioreanu, az ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője ezért azt indítványozza a kincses város liberális frakciójának: nyújtson be határozattervezetet, amelynek értelmében a városi tanács gyakorlatilag "kivásárolná a magyar részesedést" a szoborcsoport restaurálásából. A honatya szerint így megszűnne a Nicolae Iorga történésznek tulajdonított idézet miatti konfliktus, és így nem lenne többé ok arra, hogy egyes magyar tisztségviselők megdorgálják a helyi hatóságokat. 
A viszályt az okozta, hogy két héttel ezelőtt a polgármesteri hivatal tudtával márványtáblát helyeztek el a szoborcsoport talapzata előtt a fűben, s azon az a Iorga-idézet olvasható, amely szerint Mátyás "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult". Ez az idézet szerepelt azon a táblán is, amelyet Gheorghe Funar, a kincses város volt nacionalista polgármestere 1992-ben helyezett el az emlékmű talapzatán. 
Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) keddi számában László Attila alpolgármester a román liberális képviselő javaslatát így kommentálta: "Az az érzésem, hogy 2011 júniusában sok honatya a fejére esett". Felelőtlenségnek nevezte az ötletet, szerinte elsősorban politikai fogásról van szó. A magyar tisztségviselő emlékeztetett arra, hogy jövőre helyhatósági és parlamenti választások lesznek Romániában, ezért román politikusok már most "igyekeznek minél nagyobbakat mondani".  
A lap kérdésére, miszerint Uioreanu javaslata mennyire áll a valóság talaján, lévén hogy egy már elszámolt pályázatról van szó, az RMDSZ-es elöljáró leszögezte: a liberális politikus indítványa képtelenség. "Ha a városháza vissza szeretné fizetni a magyar államnak azt az összeget, amelyet az a Mátyás-szoborcsoport finanszírozására átutalt, kénytelen lenne a költségvetést átcsoportosítani és másra kiutalt finanszírozási összegeket elvonni" – magyarázta László Attila.
Máté András, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a Kolozsváron szerkesztett Krónika érdeklődésére megállapította: szerinte Uioreanu javaslata jogilag kivitelezhetetlen. Arról is beszámolt, hogy még nincs konkrét eredménye a Demokrata-Liberális Párt (PDL) megyei vezetésével folytatott tárgyalásoknak a bronztábla eltávolításáról, így folytatják ez egyeztetéseket. 
Először 1932-ben került fel a szoborra az említett idézet, amelyet 1940-ben, Észak-Erdélynek Magyarországhoz kerülése után eltávolítottak, majd Gheorghe Funar nacionalista kolozsvári polgármester helyeztette el ismét a táblát a szobor talapzatára 1992-ben. A szoborcsoportot magyar-román közös finanszírozással nemrég felújították, e munkálatok során eltávolították azt a táblát. Utóbb azonban román részről a Mátyás-szoborcsoport elé helyeztek egy másik táblát, amely nem azonos ugyan a Funar-félével, de ugyanazt a Iorga-idézetet tartalmazza. Mindezt Sorin Apostu kolozsvári polgármester szabályosnak tartja, holott a kolozsvári magyarság és a Kelemen Hunor által vezetett romániai kulturális minisztérium törvénytelennek minősíti e cselekedetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!