Belföld

2011.07.15. 15:10

Mától hatályos a GMO-rendelet - jegyzőkönyv kell a vetőmagokhoz

Pénteken lépett hatályba a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent GMO rendelet, amely egyebek mellett kimondja, hogy az Európai Unióból származó kukorica, rizs, szója, repce és len vetőmagtételnek rendelkeznie kell az Európai Unió tagországában akkreditált laboratórium által kiállított, GMO-mentességet igazoló laboratóriumi mérési jegyzőkönyvvel - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

MTI

A rendelet célja az, hogy a növénytermesztési hatóság még hatékonyabban léphessen fel a GMO-val szennyezett területek mentesítése érdekében. 
A rendeletmódosítás szerint minden GMO szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. A GMO szennyezéstől való mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) a szennyezett vetőmagból kikelt növényi állományt - valamint a körülötte lévő pufferzóna növényi állományát - zárolja, majd azt a földhasználónak meg kell semmisítenie oly módon, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. Ennek elmaradása esetén az MgSzH végezteti el a megsemmisítést. 
A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy - a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve - a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A tárca vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség.
Eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2.500 hektáron végzik el a kitárcsázást - emlékeztet a VM közleménye.

Cikkünk a Fejérben talált kukoricaültetvényekről, azok megsemmisítéséről ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!