Belföld

2009.09.23. 10:18

Lehívott milliárdok a Norvég Alapból, támogatott pályázatok

Teljes egészében lekötötte Magyarország az Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) program 2004-2009. között rendelkezésére álló 34,5 milliárd forint (135 millió euró) keretét, három pályázati fordulóban 101 projekt nyert támogatást - ismertette Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerdán a programot záró konferencián, Budapesten.

feol.hu

Haakon Magnus norvég koronaherceg méltatta Magyarország és Norvégia kiváló kapcsolatait, és hangsúlyozta: a most zárult programban a jövő iránti elkötelezettség, a közös értékek jelennek meg. Norvégia külön figyelmet fordít a civil szférára, a társadalmi fejlődés motorjára, ami megmutatkozott a programban is - fűzte hozzá.
Elisabeth Walaas norvég külügyminisztériumi államtitkár  elmondta, hogy Norvégia számára is fontos ez a pénzügyi konstrukció, amely hozzájárul európai piaci integrációjukhoz. A támogatott országok felzárkózásának elősegítésével pedig szolidaritásukat fejezik ki. Hozzátette: a pénzügyi konstrukció 2009-2014. közötti folytatásáról tárgyalnak a donor országok az Európai Unióval.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint a Norvég Alapból 28 önkormányzat, 26 civil szervezet, 22 költségvetési szervezet nyert támogatást. A régiók közül Közép-Magyarország részesült a legtöbb forrásban.
A program az európai kulturális örökség megőrzés, a környezetvédelem és fenntarthat fejlődés, az egészség, gyermek és ifjúságvédelem, a humánerőforrás fejlesztés, oktatás, a tudományos kutatás, a regionális fejlesztés, a határon átnyúló együttműködés, a közösségi jog területeit érintette.
A Norvég Alap programot az Európai Unió, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein között létrejött megállapodás alapján hozták létre. A három donor ország 2004-2009. között 1,3 milliárd euró keretet biztosított az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok számára, amelyből - Lengyelország után - Magyarország használhatta fel a második legnagyobb összeget.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!