Belföld

2011.08.04. 16:33

Központi tűzijáték 3 városban augusztus 20-án

Budapest mellett Baján és Debrecenben lesz központi tűzijáték augusztus 20-án, amelyek megrendezése együttesen 132,5 millió forintba kerül – mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a Hungarofest ügyvezető igazgatója.

MTI

A tűzijátékok rendezési jogát a Pyro-1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Mafracht Kft. közösen nyerte el a nemzeti rendezvényszervező nonprofit kft. gyorsított közbeszerzési eljárása során – közölte Kálomista Imre.     A nyertes pályázó feladata a tűzijáték megrendezése mellett annak zenei kompozíciójának és logisztikájának biztosítása mindhárom városban.    
A 21 órakor kezdődő eseményen Budapesten a rakétákat a Citadelláról, valamint három, a Margit híd és a Szabadság híd között álló uszályról lövik majd fel.    
Kálomista Imre elmondta azt is: a vidéki helyszínekkel az ország Budapest-központúságát kívánják oldani a szervezők. Debrecenre a város kulturális és történelemben játszott szerepe, valamint a nagy múltra visszatekintő virágkarnevál miatt esett a választás, Bajára pedig az ország soros európai uniós elnöksége alatt elfogadott Duna-stratégiával kapcsolatosan.    

Az augusztus 20-ai rendezvények összköltsége mintegy nettó 300 millió forint – hangzott el a tájékoztatón.

Idén kétnapos az államalapítás ünnepe - Együtt az ország!

A kormány ismét Együtt az ország! szlogennel rendezi meg az államalapítás ünnepét. A programok már augusztus 19-én várják az érdeklődőket – hangzott el a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

A hivatalos ünnep nyitóeseménye az augusztus 19-én 10 órakor kezdődő Magyar Ízek Sétánya, de természetesen nem marad el a 20-ai légi parádé és a tűzijáték sem. Az állami kitüntetéseket is 19-én délután adják át. A rendezvényekre összesen nettó 300 millió forintot fordítanak - mondta Kálomista Imre, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezetője.
   
Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kétnapos rendezvénysorozattal folytatni kívánják azt a tradíciót, amit a nemzeti ünnepekkel kapcsolatban a kormány elindított. Tavaly a borsodi árvizek kívántak rendkívüli összefogást az országtól, ez a szellemiség - tovább gondolva - határozza meg az ünnep filozófiáját idén is - hangzott el. 
   
Csütörtökön augusztus20.kormany.hu címen honlapot is indítanak, amelyről minden érdeklődő folyamatosan és részletesen tájékozódhat a programokról.
   
Augusztus 20-án  a Parlament előtti zászlófelvonás után,  reggel 9 és délután 6-között nyílt nap lesz az Országházban, ahova előzetes regisztráció sem szükséges.
   
A programok között változatos családi rendezvények szerepelnek és történelmi vízi és légi parádét is lesz a Dunán. A vízi parádé a történelmi korokat idéző  hajók felvonulásával kezdődik. A Budai várban  rendezik meg immár sokadik alkalommal a Mesterségek Ünnepét, ahol felelevenítik      a Szent István-napi aratóünnepet, a Clark Ádám téren pedig ökumenikus szertartás keretében áldják meg az új búzából készült kenyeret. Ezt követően díszes aratómenet indul a térről a Szent István Bazilikához, ahol Erdő Péter prímás, Budapest-Esztergomi érsek is megáldja a kenyeret. 

Idén az előző évek gyakorlata szerint rendezik meg a Szent István Bazilika  előtt a szentmisét és az azt követő Szent Jobb-körmenetet  Az ünnepi mise délután 17 órakor veszi kezdetét.
    
A tűzijáték 21 órakor kezdődik és nemcsak Budapesten, nemcsak hanem Baján és Debrecenben is lesz.  A fővárosban minden eddiginél nagyobb szabású rakéta show-t ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!